Skip to main content
A növekedés határai

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A szakértők egy számítógépes modell segítségével megjósolták, mikor fog összeomlani az emberi civilizáció, írja a LadBible. 

Manapság gyakran támaszkodunk a technológiára, hogy képet kapjunk arról, milyen lehet az élet a jövőben, akár a mesterséges intelligencia előrejelzései révén, akár egyszerűen csak azért, mert egyre inkább a technológiára hagyatkozunk a mindennapi életünkben.

hirdetés

Sokan bíztak és bíznak abban ma is, hogy az élet az évek során egyre jobb és jobb lesz, de a tudósok már az 1970-es években jelezték, illetve meghatározták, mikor omlik össze az emberi társadalom (A növekedés határai).

Egy véges rendszerben nem lehet a végtelenségig növekedni

1972-ben a Római Klub felkérésére a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai számítógépes modellezést használtak előrejelzésük elkészítéséhez, és különböző tényezők - például a népesség, a természeti erőforrások és az energiafelhasználás - adatmintáit vizsgálták.

Jelentésükben az állt, hogy a ma ismert civilizáció, gazdaság és társadalom a 21. század közepéig tartható fenn, utána hanyatlani kezd.

Valójában azonban csak 2 évtized van hátra az összeomlásig, pontosabban 17 év, hisz a hanyatlás 2040-ben már elkezdődik, állították a szakértők.

Anno a tudósok jelentését nem vették komolyan, sőt gúny tárgyává vált a könyvben is kiadott jelentés, az időközben megjelent tudományos értekezések azonban megerősítették a korábban írtakat.

2009-ben például egy másik kutatócsoport is készített egy tanulmányt, mely hasonló eredményekről adott hírt. Az American Scientist által közzétett újabb jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a korábbi modell eredményei "mintegy 36 évvel később, 2008-ban (néhány megfelelő feltételezéssel) majdnem pontosan megfelelnek a célnak".

"Fontos felismerni, hogy a modell előrejelzései beigazolódtak, azaz nem váltak érvénytelenné, sőt, úgy tűnik, meglehetősen pontosak. Nincs tudomásunk olyan közgazdászok által készített modellről, amely ilyen hosszú időn keresztül ilyen pontos lenne" - áll a tanulmányban.

2021-ben Gaya Herrington holland fenntarthatósági kutató is megerősítette a 72-es tanulmányban megfogalmazott, nem kicsit borúlátó előrejelzéseket. A Guardiannek nyilatkozva elmondta:

"Kutatási szempontból úgy éreztem, érdekes feladat lehet egy több évtizedes modell és az empirikus megfigyelések összehasonlítása."

A tudós úgy találta, hogy az adatok összhangban vannak az 1972-ben készült előrejelzésekkel, melyek rosszabbik forgatókönyve szerint a gazdasági növekedés az évtized végén megáll, és körülbelül 10 évvel később összeomlik.

Szerencsére azonban Herringtonnak van egy jó híre is

"A tanulmányom legfontosabb megállapítása az, miszerint még mindig van választásunk, hogy egy olyan forgatókönyvhöz igazodjunk, mely nem végződik összeomlással.“

Azaz Herrington szerint megteremthető egy fenntarthatóbb világ...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Bevált a jóslat, közeleg a teljes összeomlás

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Enrique Meseguer képe a Pixabay -en. 

TOP 5