Skip to main content

Az új megoldás a csatornázott vízhálózattal nem rendelkező szegény országok számára készül. Több millió dollárt adományozott feltalálóknak, akik olyan környezetkímélő vécéket építenek, melyek újrahasznosítják a szennyvizet és napenergiával működnek.

Alapítványa élén Bill Gates évek óta munkálkodik a harmadik világ problémáinak megoldásán. A kolera elterjedtsége részben annak tudható be, hogy a világ nagy részében nemcsak vezetékes ivóvíz nincs, de értelemszerűen szennyvízhálózat sem, így az emésztés végterméke gyakran a talajvizet, illetve a patakokat, tavakat szennyezi, melyek egyúttal ivóvízként is szolgálnak.

A 7 milliárd fős emberiségből közel 2,6 milliárdan vagyis az emberiség 40%-a nem jut ivóvízhez, túlnyomó részük Afrikában él. Évente másfél millió (5 évesnél fiatalabb) gyermek hal meg az egészséges ivóvíz hiánya miatt. A probléma orvoslására évi 80 millió dollárt költ a Melinda and Bill Gates Foundation, mely 33 milliárd dollárjával a világ legnagyobb jótékony célú magánalapítványa.

Az új találmány lényege, hogy megtisztítja a szennyvizet és egy kis “elektrokémiai reaktorban” hidrogéngázzá alakítja az emberi ürüléket és vizeletet. Ilyen formában már hidrogéncellákban tárolható energiaként, s az esti órákban a napenergiás toalett energiaszükségletének ellátásába is beszáll a tárolt energia.

Az innováció alapjában változtatja meg az 1700-as évek vége óta domináns angol vécék vízöblítéses technológiáját, melyet a tengerparti országokban -és nálunk is- édesvízzel látnak el, számos szakértő szerint szükségtelenül pazarolva az ivóvízkészleteket. (Habár a napenergiás toalett is használ vizet az öblítéshez – méghozzá az előző öblítésekből megtisztított vizet.)

Az alapítvány összesen 6,5 millió dollárt osztott szét K+F-intézeteknek az “Újratervezni a vécét kihívás” nevezetű kezdeményezés keretében. Megvalósíthatóság tekintetében eddig egy kaliforniai találmány vezet, de a támogatásban több projekt részesült, többek közt Torontóban és Angliában. Gates reményei szerint 2-4 éven belül forgalomba kerülhetnek az újfajta mellékhelyiségek.

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/urulekbol-lehet-tiszta-viz-es-aram/

TOP 5