Skip to main content

Hogyan kell megépíteni egy komposztáló kast, hogy felhasználjuk a konyhai hulladékot? Mutatjuk.

A kas nem vásárolható boltokban, hisz pont az a lényege, hogy könnyen beszerezhető hulladék vesszőből, valamint termőföldből, egyszerű eljárással készül, és folyamatosan konyhai szerves hulladékot (pl. zöldség- és gyümölcsmaradványokat, kávézaccot, teafüvet, tojáshéjat, vágott virágot, stb.-t) alakít át magas humusz tartalmú komposzttá.

A szerves anyag felhasználásával nem terheljük a környezetet, hisz ha az akár a városi szeméttárolóba, akár a konyhai lefolyóba vagy a WC-be kerül, lebomlásával alaposan, és teljesen feleslegesen terheli a környezetet, hisz máshol is felhasználható, mégpedig teljesen eredményesen. Hogy mekkora környezetvédelmi probléma ez mindenhol a világon, jól mutatja az a puszta tény, mennyi oxigén elvonásával jár pl. vizeinkben a szerves anyag elrothasztása, és ez hogy borítja fel az akár ivóvíz felhasználásra szánt folyó és tó ökoszisztémáját.

hirdetés

A kassal viszont a nem kívánt folyamat elkerülhető, magunknak pedig hasznot hajthatunk, nyilvánvaló ugyanis, hogy a haszontalannak hitt hulladék értékkel bír. A környezet terhelése helyett így a szerves anyagot áttétellel növényeink építik magukba, ennél fogva a folyamat bele- vagy visszailleszkedik a természet körforgásába, ami arra épül, hogy ott „Minden tart valahová”. A képlet úgy is lefordítható, hogy a természet sohasem termel hulladékot, csak épít. Nekünk pedig ezt kell(ene) másolnunk ott, ahol csak lehet.

Úgy gondolom, a hulladekboltermek.hu oldalon lévő fotósorozat az építés minden fázisát jól mutatja oldalon lévő fotósorozat az építés minden fázisát jól mutatja, így külön kommentár a profik szerint nem kell hozzá. Mi azonban ajánljuk a pdf áttekintését, hogy minden érthető és világos legyen, mik az egyes lépések. A pdf azért is jó, mert alternatív megoldásokat is mutat, hogyan építhető más típusú kas is.

Az egyes fázisok mellé továbbiakban érdemes adni néhány jótanácsot.

1) A komposztáló kas, mint veteményes: Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat is ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagymát, fokhagymát, stb. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!

2) A komposztáló kas, mint melegágyás: Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.

3.) TIPP: Ha nagyon tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni! Ha lehet, ehhez fahordót használjunk, és ne műanyagot. A kertben találhatunk olyan helyet, ahonnan begyűjthető az esővíz. E mögött értsük meg azt a gondolatot, hogy az esővíz eredeti rendeltetése a földek vízzel és így élettel való ellátása, ennek ellenére ma Magyarországon úgy épülnek fel a házak, hogy a vizet egyből a csatornába vezetjük, noha akár öntözni, akár WC-t is le lehetne vele húzni. Azaz utóbbi tevékenységhez nem kellene ivóvizet felhasználni. Értsük meg tehát, hogy az esővíz sem hulladék.

Ha kíváncsi arra, külföldön, így pl. Indiában milyen megoldásokkal komposztálják a konyhai hulladékot, kattintson alább, megismerheti Poonam Bir Kasturi cserépedényből készült, bárhol felállítható, szagtalan komposztálóját. (Hulladékgazdálkodás/Megelőzés/3. oldal / 9. rész)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Béer – Hankó Gergely

TOP 5