Skip to main content

A Gris nevű magyar találmány díjat nyert Hannoverben a iF Design Award pályázaton. A találmányt Alberto Vasquez fejlesztette ki, aki a MOME hallgatója, és nem ez az első fejlesztése, amire felfigyel a közvélemény. A mostani díjnyertes Gris képes a fürdővizünk 90 százalékát összegyűjteni, hogy azt majd a WC lehúzásához használjuk fel.

Ugye nem mindegy, hogy egy nap alatt WC-öblítésekre 40 liter tiszta, vagy 40 liter szürkevizet használunk fel?

A Gris egyébként egy iskolai feladatra készült, és a fejlődő országok problémáira keres megoldást igen érzékeny módon. A találmány neve spanyolul szürkét jelent, ami a szürkevízre hajaz.

Bár Magyarország (egyelőre) bővelkedik édesvízben, vannak olyan országok, amikben kiemelten fontos lenne, hogy a rendelkezésre álló vízkészlettel takarékosan bánjanak. A dél-amerikai országok például azok közé tartoznak, ahol ugyan van víz, de a korszerűtlen felhasználási módok miatt óriási a pazarlás, holott szükség lenne a spórolásra, hiszen a készlet nem végtelen.

Kolumbiában például a legnagyobb problémát a vízdíj kifizetése jelenti a családoknak. Mivel az időjárás nagyon meleg, az ott élő emberek nem egyszer, hanem kétszer-háromszor fürdenek egy nap. Szintén nagy baj, hogy Kolumbia az egyik olyan ország, amiben nagyon pazarló a vízhasználat: 8-10 liter tiszta víz is lemegy a WC lehúzásakor.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Alberto Vasquez erre kidolgozott munkája segíthet a spórolásban. Ahogy az ábrán látható, a zuhanyzáskor elhasznált vizet egy 4 tartályból álló rendszer gyűjti össze, és az ahelyett, hogy a lefolyóba csorogna, felhasználható lesz majd a WC öblítésére, takarításra vagy – megfelelő tusfürdő használata esetén – akár viráglocsolásra is. A négy rekeszből álló eszköz tartályai külön-külön 10 liter víz gyűjtésére alkalmasak, ami körülbelül 10-13 kilónak felel meg, így még viszonylag könnyen mozgatható.

A Gris konkáv kialakításnak köszönhetően a szürkevíz 90 százalékát is képes összegyűjteni, a felülete pedig alkalmas a zuhanyzásra, érdesített felülete miatt nem esik hanyatt az, aki használja. A találmány szempontjából fontos, hogy nem bonyolítja túl a használó életét, nem kell beépíteni, nem méregdrága az előállítási költsége, ezért nagy valószínűséggel könnyebben el tud terjedni majd a lakosság körében.

Forrás

TOP 5