Skip to main content

Csomagolásmentes szupermarket-láncot tervez két német környezetvédő, akik a hulladék csökkentése mellett megspórolnák az élelmiszerek előre csomagolásának költségeit is. A terv a plasztikhulladék jelentős csökkentése mellett “népnevelő” célzatú is, amennyiben rászoktatja a vásárlókat, hogy saját többször használatos szatyraikkal, kosaraikkal menjenek vásárolni, s így idővel teljesen feleslegessé válik a logós nejlonzacskók gyártása.

Szupermarket csomagolás és az ebből keletkező hulladéktömeg nélkül – ez a víziója Sara Wolfnak és Milena Glimbovskinak, akik csomagolás nélküli áruházakat terveznek alapítani Németországban.

A boltokban jellemzően műanyag csomagolásban kaphatók az élelmiszerek, a zöldségek és a gyümölcsök, sőt, amikor távoznak onnan, egy további műanyagzacskót kapnak. Ez a dupla nejloncsomagolás a végén aztán persze hulladékként végzi. Mindez azonban nem történhet meg a majdan Sara Wolf és Milena Glimbovski koncepciója szerint működő leendő berlini áruházban, ahol az eredeti nagy ládákban – amikben megérkezik – újracsomagolás nélkül, ömlesztve teszik ki az árut, ahonnan a vásárlók a kívánt mennyiséget vehetik ki saját, vagy a boltban hozzáférhető újrahasznosítható szatyrukba.

Az egyik alapítóé, Milena Glimbovskié a csomagolásmentes szupermarket ötlete, akkor villant be neki, amikor egy egyszerű vacsora elkészítése után meglátta, mennyi plasztikhulladék keletkezett. "Ezután kidolgoztuk az üzleti tervet, és a megvalósításba fektettük minden energiánkat" – mondt a Sternnek Sara Wolf. Wolf otthagyta állását, Glimbovski pedig félbeszakította tanulmányait. Felvették a kapcsolatot egy csomó termelővel, akik közül sokan jelezték, hogy tetszik nekik az ötlet, szívesen együttműködnének.

A kezdőtőkét közösségi finanszírozásból hozták össze, több mint 2500 adományozótól az első körben szükséges 45 ezer euró bőven határidő előtt összegyűlt. A tervezett lánc első üzlete várhatóan augusztusban vagy szeptemberben nyílik meg Berlinben.

Arra törekednek, hogy ne legyenek drágábbak a normál szupermarketeknél – a fogyasztói ár átlagosan 20 százalékát teszi ki a csomagolás költsége, ezt meg tudják spórolni. Kezdetben nem minden termékre terjesztenék ki a “csomagolatlan” rendszert, s amelyeknél ez nem lehetséges, azokat is környezetbarát, illetve újrahasználható csomagolásban árulnák. A “csomagolatlanság” nem lehet valamiféle különlegesség, a leghétköznapibb termékeket, mint például a rizst vagy a száraztésztát is így árulnák.

Forrás

Kép

TOP 5