Ön van-e annyira környezettudatos, hogy hulladékból készült ruhadarabot viseljen? Tudja, miből készülnek?

Reök Cecília iparművész, és az Eco-Design Team tagja arra tesz kísérletet, hogy alkotásaival felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Merész elképzelésekkel próbál hatni.

Elmondása szerint a tárgyak kommunikációjában is fontos szerepe van a környezettudatosság hangsúlyozásának, és magában a megalkotás folyamatában is ez a szemléletmód van a fókuszban. Az alkotói metódusban vagy környezetbarát anyagokat használ fel, vagy különféle hulladékokba lehel úgy új életet, hogy újraértelmezi felhasználásukat. Az Eco-Design Team iparművésze két irányból szokta megközelíteni az alkotási folyamatot.

Az egyik eset, amikor megbízás alapján dolgozik, ilyenkor megadott tervekhez célzottan keres újrafelhasználható anyagokat. A másik irány pedig az, amikor kapott matériákból kell kigondolnia, hogy miként használja fel őket, ilyenkor lehet lakberendezési tárgy, bútor, vagy akár ruha is. Reök Cecília ruhái nem hordható darabok, céljuk a figyelem felébresztése. Legutóbbi kollekciójában kiemelt szerephez jutott a reklám molinókból, légpárnás fóliából, és szemeteszsákból készült ruhakreációk.

Lényege, hogy az ipari és a háztartási hulladékokat felhasználja. Szerinte mindenből lehet alkotni valamit, még egy törött borospohárból is. Erre egy kókuszdió fél héját használta kehelyként. De faipari hulladékokból is egyedi és stílusos bútorokat, lakberendezési design tárgyakat, sőt, még ékszereket is lehet kihozni a környezettudatosság égisze alatt.

Ha kíváncsi, hogy milyen kreatív felhasználási módja lehet a törött üvegnek és a kerámiának, valamint ha érdekli, hogy miként találkozik a művészet és a környezeti nevelés hogyan kapcsolható össze, nézze meg október 1-jén az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melyben Reök Cecília ad választ ezekre a kérdésekre.

Amennyiben nem tudja megnézni este a filmet, megteheti azt bármikor, csak ide kell kattintania.

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu