Skip to main content

Egy brit egyetem diákjai arra ösztökélik társaikat, hogy takarítsanak meg vizet úgy, hogy a nap első vizelését ne a WC-n tegyék meg, hanem a zuhanyban, zuhanyozás közben.

Így ugyanis évente több mint 720 millió liter vizet takaríthatnának meg.

Egészen merész ötlettel állt elő két brit diák arra, hogyan is tudnánk kevesebb vizet felhasználni – írja a BBC. Debs Torr és Chris Dobson, a University of East Anglia diákjai azt szeretnék, ha egyetemük mind a 15 ezer diákja a reggeli első vizelést nem a WC-n, hanem a zuhanyban tenné meg. Számításaik szerint így évente 720 millió liter vizet lehetne megtakarítani, és ez még csak a környezeti hatás: ha egész Kelet-Anglia így tenne, akkor 42,5 millió fonttal kevesebbet költenének az emberek (egy főre lebontva a megtakarítás éves szinten 7,3 font – majdnem 3 ezer forint – lenne emberenként).

Dobson elmondása szerint kampányuk megosztja a közvéleményt, vannak, akik imádják az ötletet, és vannak, akik gyűlölik. Elmondása szerint ugyanakkor az a céljuk, hogy nyomás alá helyezzék a konvencionális viselkedést, egy vitát kezdeményezzenek arról az erőforrásról (víz), amit mindenki adottnak vesz, pedig ez koránt sincs így.

A diákok elmondása szerint konzultáltak egy professzoral is az ötletük bedobása előtt, illetve egy online kérdőívet is készítettek. Emellett a higiéniát illetően addig nincs semmilyen veszély, ameddig a víz folyik a vizelettel együtt. Ugyanakkor a közös használatú zuhanyoknál érdemes lehet mindenki beleegyezését kérni ehhez az akcióhoz, így nem származik kalamajka a megoldás bevezetéséből.

A két diák mellesleg saját egyetemüket képviseli egy innovációs pályázaton, amelynek keretében az egyetemi campuszok fenntartható működésére vonatozó ötleteket adnak be különböző hallgatók. Egyetemük közlése szerint támogatják a diákokat ezekben az erőfeszítéseikben, és minden olyan ötletben is, mely a vállalkozói szellemet erősíti.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Forrás

kép csak illusztráció

TOP 5