Skip to main content

 

Szerencsés, akinek minden szezonban új garnitúra tavaszi holmira telik. Sokan viszont csak akkor tudják ruhatárukat megújítani, ha a régieket pénzzé teszik. Íme néhány tipp, hogy gyorsabban elkeljenek a megunt ruhadarabok. Nem árt azonban odafigyelni, hiszen csak 200 ezer forintig adómentes az online kereskedés.

Sokan a neten adják el megunt cuccaikat, az online piactereken ilyenkor egymást érik az ilyen jellegű feltöltések. Szakértők szerint a jó állapotú darabok könnyen elmennek, nem nehéz összehozni a több tízezres, vagy akár a bő százezres bevételt sem.

hirdetés

Azt azonban nem mindenki tudja, ennek milyen szabályai vannak, illetve hogyan érdemes ebbe belevágni. Segítségképpen összeszedtük, mikre érdemes figyelni, amikor egy-egy terméket meghirdetünk: hogyan fotózzunk, mit írjuk a leráshoz, illetve hogyan árazzuk be a cuccainkat. Cikkünk végén az adózási szabályokat is górcső alá vettük.

1. Megfelelő fotók

Ahogy egy ingatlanhirdetésnél elengedhetetlen, egy jó fotóval itt is felgyorsíthatod az eladást. Lényeges, hogy jól látható legyen a ruha, elölről is és hátulról is, hiszen te sem akarnál zsákbamacskát venni. Természetes fényben mutatnak legjobban a ruhák, így látható az igazi színük, ezt tartsd észben a fotózásnál is. Ha nem is vagy profi fotós, legalább próbálj megfelelő mennyiségű mesterséges fényben fényképezni.

2. Használj modellt

Biztos veled is előfordult már, hogy a boltban egyáltalán nem tetszett egy ruha, de valaki rábeszélt, hogy ugorj bele, és az eredmény téged is meglepett. Felvéve sokkal jobban mutathat egy-egy ruha. Ezért ha teheted, kérj meg valakit, hogy vegye fel az eladni kívánt holmit, és úgy készítsd el a képeket. Ha az illető nem akar majd látszani a képeken, ügyelj a kompozícióra! Így később könnyen megvághatod úgy a fotókat, hogy modelled arca ne látszódjon.

3. Tisztázd a részleteket!

Minél részletesebb a leírás, annál szimpatikusabb lesz a vásárlónak a termék. Látni fogja, hogy nem akarod átverni, mindent megosztasz vele, amit tudni lehet az adott ruháról, még a hibákat is. Emellett ha a modelleden több ruha, esetleg cipő, vagy más kiegészítők is vannak, tisztázd, mi eladó, és mi nem. Sokat segíthet egy jól sikerült összeállítás, de neked sem érdeked, hogy megérkezzen a levelesládádba a 148. levél, amiben a kedves érdeklődő a háttérben lévő állólámpa árát szeretné megtudni.

4. Végezz kutatómunkát, úgy lődd be az árat!

Mielőtt beáraznád a cuccaidat, nézz szét a neten, hasonlókat mennyiért hirdetnek, illetve betérhetnél egy-két turkálóba is, hogy felmérd a terepet. Mindig emeld ki, ha valamilyen értékes anyagból készült a ruhadarab, például ha gyapjú, vagy selyem. Emellett ha márkás darabról van szó, azt se felejtsd el kiemelni. Sok olyan neves márka van, amit a magyar vásárlók kevésbé ismernek. Ilyenkor érdemes pár mondatot írni a cégről, mivel foglalkoznak, mióta, hogy érdeklődőid eldönthessék, megbízható minőségű-e a terméked. Ha több olcsó, 1000 forint körüli ruhadarabot is hirdetsz, árazd be őket együtt is, sokan nagyobb kapásnak értékelik, ha több terméket szereznek meg olcsón.

5. Ne spórolj a csomagoláson!

Amikor postázod az eladott terméket, gondosan csomagold be őket. Egyrészt te sem szeretnél koszos, esetleg rongálódott csomagot kapni, másrészt pedig ha igénytelen vagy, simán lehúzhatnak utólag egy rossz értékeléssel, és akkor az aukciós oldalakon például már sokkal nehezebben fogsz bármit is eladni legközelebb.

Vigyázz, mennyit keresel ezen!

Ha valaki az interneten árulja saját dolgait, adóznia kell az ingó értékesítés szabályai szerint. Lényeges különbség ebben a helyzetben, hogy valaki üzletszerűen húz-e hasznot az eladásokból, vagy csak alkalmanként, megunt és felesleges dolgait kínálja - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az erre vonatkozó szabályokról itt lehet bővebben olvasni...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5