Skip to main content

 

Annyi műanyagszemetet önt az ember a természetes vizekbe, hogy 2050-re szinte az összes tengeri madár emésztőrendszere tele lesz hulladékkal – erre a következtetésre jutottak ausztrál és brit kutatók egy új tanulmányban.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) és az Imperial College London által közösen publikált kutatás számos, az 1960-as évek óta megjelent tanulmány adatát böngészte át, valamint oceanográfiai és ökológiai modellekkel igyekezett megjósolni a műanyagfogyasztás veszélyének való kitettséget 186 tengeri madárfajnál világszerte – írja az NBC híroldala.

hirdetés

Azt találták, hogy a tengeri madárfajok közel 60 százalékának bélrendszerében található műanyag,

ez a kedvezőtlen érték 2050-re pedig 99 százalékra fog nőni.

A legnagyobb veszélynek a kutatók szerint az Indiai-, az Atlanti- és a Csendes-óceán viszonylag érintetlennek hitt déli sávjának madárvilága van kitéve.

Élelemnek nézik a műanyagszemetet

A korábbi tanulmányok alapján a 60-as években a megfigyelt tengeri madarak 5 százalékának gyomrában volt jelen műanyag, ez az érték azonban 2010-ben már 80 százalékra emelkedett. Dr. Chris Wilcox, a CSIRO vezető kutatójának becslése szerint az összes ma élő tengeri madár 90 százaléka evett már városi folyókból, csatornákból és hulladéktárolókból származó műanyagokat.

A szemét között előfordulnak üvegkupakok, zacskók és szintetikus szálasanyagok. Ezeket a színes hulladékokat az állatok élelemnek nézik, ezért fogyasztják el őket. Az új eredményeket a PNAS című tudományos folyóiratban publikálták.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5