Skip to main content

 

Néha a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. Vélhetően ez a hitvallása annak a holland vállalkozónak is, aki hulladékból épít házakat.

Katasztrófa sújtotta övezetben, pl. egy földrengés helyszínén jól jöhet az a munkagép, mely az összedőlt házak építőanyagát felhasználva állít elő betonkockákat, a betonkockákból, mint ahogy a lentebb lévő ábrán is látható, egy rendkívül egyszerű megoldással, vadiúj házakat. Olyan épületeket, amibe a hajléktalanná vált emberek átmenetileg beköltözhetnek.

hirdetés

A munkagépet Gerard Steijn, fenntarthatósági szakértő és tanácsadó találta fel.

Hogyan működik a gép?

A szerkezet egyik oldalán be kell adagolni a törmeléket, hogy a gép azt megőrölhesse, majd cementet és vizet kell hozzá adni, hogy mindezt péppé alakítva építőelemekké formálhassa.

Miért rendkívül hasznos a találmány?

Az összedőlt házak után maradt építési törmelék így nem válik hulladékká a területen, hanem azonnal újrahasznosítható. Mindez már csak azért is jó megoldás, mert a hulladékot nem kell elszállítani és tárolni, azaz a helyben történő újrahasznosítás ötlete duplán környezetbarát.

A hírek egyenlőre nem szóltak arról, hogy a katasztrófa sújtotta területeken kívül bevethető lenne-e a vállalkozó gépe, erre azonban minden bizonnyal lehetőség van, csak az adott helyre kell szállítani az építési törmeléket.

Az elmúlt években a környezetbarát beton kifejlesztésével sokan kísérleteztek, a kapcsolódó cikkek szerint még algával is vegyítették volna, avagy náddal, hisz az is olcsó, könnyen termeszthető alapanyag...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5