Skip to main content

 

Elbizonytalanodtál, hogy hova dobd a csomagolást? Szeretnél valamit tenni a környezet tisztaságáért? Ebben segít a most elindult a hasznositsd.hu oldal, mely gyakorlati ötleteket ad a hulladékhasznosításhoz.

 Előfordult már veled, hogy nem tudtad eldönteni, egy adott csomagolás újrahasznosítható-e?

 Hogy mit kezdj a villanykörtével, a színes üveggel? 

 Szeretnél kevesebb hulladékot termelni, de nem tudod, hol kezdd? 

Az ehhez hasonló problémák megoldásában igyekszik minél több segítséget adni a hasznositsd.hu oldal.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Egy lépés a változás felé

Bár sok lehetőségünk van arra, hogy kevesebb szemetet termeljünk, kevesen figyelnek oda erre a kérdésre, de még gyakran azok is nehezen találják meg a szükséges információkat, akik gondot fordítanak a környezettudatosságra. Ezt a fenntarthatónak nem nevezhető hulladékhelyzetet mutatják a számok is: Magyarországon a papír-, a műanyag- és a fémhulladéknak átlagosan csak 39%-a kerül újrahasznosításra, miközben országszerte 9700 szelektív hulladékgyűjtő sziget létezik. Ráadásul nemcsak mi állunk rosszul a hulladéktudatosság ügyében. Ha csak néhány, kiragadott példát említünk a világszerte tapasztalható, elképesztő mértékű hulladéktermelésre: 

Európában és Észak-Amerikában egyetlen ember átlagosan 95-115 kg élelmiszert dob ki évente. Az Európai Unió országaiban emellett fejenként, átlagosan 157 kg csomagolási hulladék keletkezik egy évben. 2014-ben világszerte 41,8 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett, melynek mindössze 16%-át hasznosították újra.

Egyszerűen, gyakorlatiasan 

hasznositsd.hu oldala nemcsak szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mindezen lehet változtatni, de igyekszik ráébreszteni az olvasókat, hogy az újrahasznosítás és a hulladékcsökkentés egyszerűbb, mint gondolnánk: már egy kis odafigyeléssel is hatalmas lépéseket tehetünk. Az oldal konkrét, gyakorlati tudást ad arról, hogyan érdemes bánnunk a hulladékkal, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk a környezetnek. A lehető legszélesebb körben próbálja felölelni a témához kapcsolódó tudást a szelektív hulladékgyűjtéstől kezdve az újrahasznosításon át egészen addig, hogyan termeljünk kevesebb szemetet.

Az oldal felépítése

Az oldal kivitelezése során fontos szempont volt, hogy könnyen használható és gyorsan áttkinthető legyen a felület, így mielőbb megtaláljuk, amire szükségünk van. A kereshető fogalomtárban tájékozódhatunk az egyes csomagoóanyagok összetételéről, elkészítésük módjáról, valamint információt kapunk az újrahasznosításukhoz szükséges energiáról és nem utolsó sorban az újrahasznosítás mikéntjéről és menetéről. 

A kommunális hulladékok bemutatása az oldal tetején található képekre kattintva közvetlenül is elérhetők, innen megtudhatjuk, hogy az adott anyagcsoporton belül mely csomagolásokat dobhatunk a szelektív gyűjtőbe, illetve mit tegyünk a kérdéses tárgyakkal.

Az Ökotúra rovat mindennapi élethelyzeteken keresztül igyekszik bemutatni a hulladék csökkentés és -újrahasznosítás lehetőségeit – például, hogy miért fontos az öltözködés esetében is figyelnünk a fenntarthatóságra, melyek a legfontosabb elvek, amiket érdemes követnünk, mit tehetünk az irodában a zöldebb környezetért. 

Apokaliptikus jövő?

Bár talán ezt még nem érzékeljük közvetlenül a saját bőrünkön, a naponta termelődő, elképesztő mennyiségű szemét és az egész kérdéskört övező felelőtlenség igen hamar visszaüthet. Hogy milyen jövő vár ránk, ha nem teszünk valamit? Ezt ábrázolja és a mostani állapot lehetséges következményeire hívja fel a figyelmet a képzeletbeli jövőben játszódó videó.

Persze, reméljük, hogy nem ez vár ránk, a legtöbb ember még idejében észbekap, és mi is hozzájáruhatunk ahhoz, hogy a felelős szemlélet terjedjen el a szeméttel kapcsolatban is. Mivel a változás az eredményekben mérhető, szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy 2020-ra a hasznosítható hulladéknak legalább a fele kerüljön újrahasznosításra.

Bővebb információ: hasznositsd.hu FB oldalán is, Kiss Ádám József Tel: +36-30-695-1225, A projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5