Skip to main content

 

Nem megy veszendőbe, ami megmarad. Ausztráliában nagy hagyománya van annak, hogy a valahonnan megmaradt ételeket jótékony célokra hasznosítsák.

Az OzHarvest nevű szervezet például 2000 ausztrál intézménnyel – szupermarketekkel, szállodákkal, nagykereskedőkkel és vállalati rendezvényszervezőkkel – áll kapcsolatban, hogy a maradékot összegyűjtse tőlük, és ingyen szétossza a helyi jótékonysági szervezeteknek.

hirdetés

Érintetlen csomagolás

Az OzHarvest most a brisbane-i repülőtérrel kötött szerződést, ahonnan naponta 400 kg fel nem használt kekszet, müzliszeletet, szendvicset és gyümölcsöt kapnak. Az étel többsége a törölt járatokról származik. Olyan ételeket gyűjtünk, amelyek nem kerültek fel a járatra, vagy felkerültek, de nem nyitották ki"– idézi az ABC News Cameron Hickeyt, a szervezet queenslandi menedzserét.

Az ENSZ becslése szerint a világon az ételek harmada veszendőbe megy. Ez évente 940 milliárd dolláros kárt okoz, miközben 800 millió ember szenved alultápláltságban.

A kukabúvárkodás nem szégyen

A maradék ételek felhasználásban nem csak a jótékonysági szervezetek járnak élen Ausztráliában. Az országban nagy hagyománya van a kukabúvárkodásnak, amikor a boltok kirakják a lejárt szavatosságú, de amúgy még jó minőségű ételeiket, a rászorulók pedig hazaviszik azokat.

A kukabúvárkodást a világot körbebicikliző házaspár is kipróbálta, tapasztalataikról itt olvashat beszámolót.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: wikipedia

TOP 5