Skip to main content

 

A brit tervező, Anna Bullus ötlete alapján újabb szemétnek hitt alapanyag hasznosítható újra: a cigarettacsikkek mellett a rágógumi az, ami leginkább ellepi az utcákat.

Évente több mint 14 milliárdot fordítanak arra világszerte, hogy a kidobott rágógumikat feltakarítsák a földről – az Egyesült Királyságban 50 millió font megy el erre.

hirdetés

Az ötlet 10 éve jutott eszébe Anna Bullus-nak, amikor azt kezdte vizsgálta, hogy a szemétbe dobott tárgyak közül mit lehetne még újrahasznosítani.

Meglepődtem, mert a rágógumi újrahasznosításáért semmit sem teszünk"– mondta Bullus a BBC-nek. A tervező, miután elemezte a rágógumi alapanyagát, rájött, hogy az egész alapja nem más, mint szintetikus gumi, vagyis a butilkaucsuk, ami egyfajta kőolajszármazék, és ugyanaz az anyag, amiből például a biciklikerekek belseje is készül.

A nehézséget inkább az emberek meggyőzése jelentette, hogy kezdjék el gyűjteni a használt rágógumit, semmint szétdobálják az utcán.

Ezért Bullus egy rendkívül figyelemfelkeltő, fényes rózsaszín gyűjtőgömböt tervezett – természetesen használt rágókból –, amit Gumdropnak nevezett el, és a kukák oldalára ragasztott egy üzenetet, amelyben leírta, hogy mi is készülhetne a kidobott rágóból.

Forrás: Anna Bulluss/Facebook

A Winchester Egyetem megfelelő helynek bizonyult a gyűjtésre, mivel több mint 8 ezer ember dolgozik és él a campuson, és az egyetem is örült a lehetőségnek, hogy így legalább tisztább lehet a terület. Bulluss 11 újrahasznosító gömböt helyezett ki, valamint több száz olyan kávéscsészét osztott szét, ami újrahasznosított rágóból készült. Másfél évvel az első Gumball kihelyezése után már újakra volt szükség.

A Heathrow repülőtéren szintén három hónapos próbaidőszakot vezettek be, és ez észrevehető javulást hozott a reptér tisztasága terén, és 6 ezer fontnyi spórolást jelentett. A Great Western Railway már 25 állomásán helyezett ki rágógyűjtőt, és továbbiakat is tervez.

A gyűjtőgömb nem azonnal oldotta meg az eldobált rágógumik problémáját, de látható változást hozott, és az emberek szemlélete és hozzáállása is megváltozott.

A másik nagy kihívást az jelentette, hogy miként lehet olyan gazdasági szereplőket bevonni, akik hajlandóak újrahasznosítani a használt rágógumit. Bulluss végül egy worcesteri üzembeben találta meg a megfelelő partnert, mert ott képesek különválasztani az újrahasznosítható gumit a többi anyagtól.

Nincs különbség a többi polipropilén anyaghoz képest, ugyanazon a hőmérsékleten dolgozzák fel és ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik"– tette hozzá Brett Nixon, az üzem vezetője.

A brit parlament nemrég döntött, hogy a rágógumi gyártó cégekre magasabb adót vet ki, amennyiben nem gondoskodnak a szemét eltakarításáról, vagy az újrahasznosításról. A Wrigley rágógumi gyártó éppen ezért komoly támogatást nyújt Anna Bullus projektjének, ráadásul a Plymouth-i gyár hulladékát is újrahasznosításra kínálja.

A Gumdrop egy igazán kreatív és innovatív módja annak, hogy az emberek felelősségteljesen dönthessenek és újrahasznosíthassák a rágójukat"– mondta Alex Hunter-Dunn, a Wrigley szóvivője.

A közelmúltban számos projekt indult a rágógumi szemetének eltüntetésére és újrahasznosítására. Kutatók például olyan szintetikus rágógumit hoztak létre, amely idővel lebomlik, de a piacot még mindig a butilkaucsuk alapanyagból készült rágók uralják.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5