Skip to main content

 

A QZ felmérte a globális WC-papír helyzetet, és meglepő számokat közölt. Az Egyesült Államokban fogyasztanak ebből a legtöbbet fejenként, az iparág növekedéséért viszont India és Kína felel.

Az amerikaiak viszont egyre inkább keresik a "luxus" WC-papírokat, ezen termékek iránt az utóbbi öt évben 70 százalékkal nőtt a kereslet.

hirdetés

A világnépesség csupán 4 százalékát teszi ki az Egyesült Államok, mégis ők használják el az összes piacra került WC-papír 20 százalékát. Egy átlagos négyfős, amerikai család évi szükséglete 45 kilogramm, egy amerikai élete végéig tartó szükségleteinek kielégítéséhez pedig 384 fát kell kivágni.

Kiderült az is, hogy a Costco áruházlánc legkelendőbb terméke a WC-papír, amelyből évente 400 millió dollár értékben adnak el.

A megnövekedett WC-papír használat a környezetre is káros hatást gyakorol.

A Natural Resources Defense Council (NRDC) nevű amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet egyik tudósa szerint a WC-papír gyártás sokkal károsabb, mintha mindenki Hummereket vezetne.

Ez azért van, mert a vécépapír készítéséhez rengeteg fát kell kivágni. Ráadásul az amerikaiak sokkal jobban szeretik a "luxusvécépapírokat", mint a világ többi része, annak előállításakor pedig több széndioxid szabadul fel, mint a hagyományos, durvább felületű előállításakor.

Néhány szakértő szerint a bidék elterjedése segíthetne megoldani a probléma egy részét, azonban mások szerint ez csak újabb nehézségeket szülne. Michael Terzano szakértő szerint az emberek sokkal több vécépapírt használnak el a nyilvános mosdókban és munkahelyükön, mint otthon, hiszen azért nem ők fizetnek. Erre is már többfajta megoldás született, például a WC-papír adagoló.

A legnagyobb károkozó viszont az úgynevezett felnőtt nedves törlőkendő lehet, amelyet sokszor - tévesen - lehúzhatónak neveznek a gyártók, holott később ezekből alakulnak ki a csatornákat eldugító zsírszörnyek.

Néhány érdekesség a mosdózás történetéből:

  • 1391-ben Kína császára 720 ezer papírkendőt (apró lepedőt) rendelt, ez volt az első dokumentált igény vécépapír előállítására
  • 1596-ban az angol Sir John Harlington feltalálta a lehúzható vécét
  • 1710-ben Christophe des Rosiers feltalálja a bidét
  • 1844-ben Friedrich Gottlob Keller megalkotja a papír ipari termeléséhez szükséges eljárást
  • 1851-ben átadják az első nyilvános vécét Londonban
  • 1857-ben Joseph Gayetty Amerikában piacra dobja az első csomag boltban kapható vécépapírt
  • 1890-ben a Scott testvérek elkezdik a vécépapírt gurigára helyezni, és úgy árulják
  • 1942-ben a St. Andrews Paper Mill kijön az első kétrétegű vécépapírral
  • Az 1960-as években egy új technológia segítségével sokkal puhábbá teszik a vécépapírt
  • 2006-ban a Renova feléleszti a trendet, és elkezd színes vécépapírokat gyártani, elsőként feketét

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5