Skip to main content
cigarettacsikk hulladék gyűjtés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A katalán kormány némi bevételt biztosíthat a hajléktalanoknak, és megtisztíthatja az utcákat az intézkedéssel, amelynek keretében négy eurót akar fizetni mindenkinek, aki egy doboznyi cigarettacsikket lead egy újrahasznosító ponton. 

Minden egyes cigaretta utáni 20 centes illeték fizetését vezetnék be, amivel majdnem megdupláznák egy doboz Marlboro Red árát, ami körülbelül 2 ezer forintnak felel meg.

hirdetés

Az amerikai minta

A műanyag palackokra és alumíniumdobozokra 1982-ben New Yorkban vezettek be hasonló illetéket, ami kicsi, de állandó bevételt biztosított a hajléktalanok számára.

Véget akarunk vetni a jelenlegi helyzetnek, amikor a cigarettacsikkek mintegy 70 százaléka a földön vagy a tengerben végzi

– mondta Isaac Peraire, a katalán hulladékügynökség vezetője. 

Betiltanák a dohányzást Spanyolországban

Az EU szerint a cigarettacsikk a második leggyakoribb egyszer használatos műanyag hulladék az európai strandokon, az Ocean Conservancy környezetvédelmi szervezet szerint pedig a tengerbe dobott összes szemét közül a csikkek a leggyakoribbak.

A tengerszennyezés visszaszorítása érdekében júliustól Barcelona összes városi strandján tilos lesz a dohányzás.

Spanyolország szocialista vezetésű koalíciós kormánya azt is tervezi, hogy felülvizsgálja az ország dohányzási törvényeit, hogy tilos legyen rágyújtani a bárok és éttermek külső teraszain, a strandokon és a szabadtéri sportlétesítményeken.

A 2019-es adatok szerint a spanyolok 19,7 százaléka dohányzik naponta, ami valamivel meghaladja az uniós átlagot (18,4 százalék). A három uniós ország, ahol a legtöbben dohányoznak, Bulgária (28,7 százalék), Görögország (23,6 százalék) és Lettország (22,1 százalék) – írja a Guardian.

Az illetékterv részleteit még nem erősítették meg, de az egyik javaslat szerint a csikkeket vissza lehetne juttatni abba a dohányboltba, ahol a cigarettát vásárolták.

Az ötlet nem a bevételszerzés, hanem e termékek környezeti hatásának csökkentése. Reméljük, hogy egy napon erre az intézkedésre már nem lesz szükség, mert a probléma megszűnik.

– mondta Peraire.

Eközben a spanyol kormány azt javasolja, hogy a cigarettagyártók fizessék meg a csikkek feltakarítási költségeit, és oktassák a lakosságot, hogy ne dobják el a csikkeket, mert környezetkárosító cellulóz-acetátot tartalmaznak.

A javaslat a 2023 elején hatályba lépő hulladéktörvény keretében született.

A törvény megtiltja majd a műanyag vattapamacsok, evőeszközök, tányérok, expandált polisztirol poharak és műanyag szívószálak árusítását, bár a cigarettacsikkek egyelőre nem tartoznak a törvény hatálya alá

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Wolfgang Brauner képe a Pixabay -en.

TOP 5