Skip to main content
Palo Alto hulladékgazdálkodás

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A kaliforniai Palo Alto vezetői négy évvel ezelőtt eldöntötték, hogy kiderítik, mi lesz a város újrahasznosítható hulladékának sorsa

A nyomozás eredménye

A nyomozás eredménye valószínűleg nem töltötte el őket örömmel: a hulladék mindössze 40 százaléka maradt Észak-Amerikában, ahol vélhetően a megfelelő létesítményekben, szigorú felügyelet mellett újrahasznosították.

A fennmaradó 60 százalékot Ázsiába szállították, de mivel a város szemetét kezelő cég üzleti titokra hivatkozva nem adott információt üzleti partnereiről, a hulladék további sorsa ismeretlen.

A globális újrahasznosítási kereskedelem révén az Egyesült Államok már három évtizede exportálja műanyaghulladékát. Az Interpol 2020-ban közleményében jelezte, hogy nemzetközi jogot sértő műanyagexport folyik Délkelet-Ázsiában.

A Világbank szerint Laoszban 150 illegális szemétlerakó üzemel a Mekong folyó mentén. Szervezett bűnözői csoportok jelentős mennyiségű műanyagot exportálnak Vietnámba, Malajziába és Thaiföldre is.

Palo Alto a nyomozás eredményeként átszervezte hulladékkezelését, hogy több újrahasznosítható műanyag maradjon az országban, és egyeztetéseket kezdeményeztek az állam több más önkormányzatával a helyzet szélesebb körű rendezése érdekében.

(NBC)

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Suiren2022 - Own work, CC BY-SA 4.0, - wikimedia

TOP 5