Skip to main content
ENSZ jelentés műanyag hulladék

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az ENSZ szerint 2040-ig 80 százalékkal lenne csökkenthető a műanyagszennyezés, áll a szervezet jelentésében, írja az MTI. 

A szerzők hangsúlyozták, hogy a cél eléréséhez az újrafelhasználás és hasznosítás elterjedésére lenne szükség, ugyanígy a műanyagtermékek átorientálásra és diverzifikálására is.

hirdetés

Konkrét tervek

Az újratölthető palackok, adagoló automaták és visszaváltható csomagolások szélesebb körű elterjedésével 30 százalékkal kevesebb hulladék jönne létre, emelte ki az UNEP.

Hozzátették, a fosszilis tüzelőanyag-támogatások megszüntetésével és az újrahasznosítás elterjedésével 50 százalékra lenne emelhető az újrahasznosítható műanyagok mennyisége, ami most 21.

A csomagolóanyagok helyettesítésével is javíthatók a számok, a lebomló anyagok használatával 17 százalékkal lenne csökkenthető a szennyezés.

A fennmaradó százmillió egyszer használatos műanyaghulladékot az UNEP tervezési és biztonsági szabványokkal tenné környezetbarátabbá.

Körforgásos gazdaság

A jelentés kitér a körforgásos gazdaságra való átállásra is, mely 1.27 ezer milliárd dolláros megtakarítással járna, míg 3.25 ezer milliárd dollár többlet amiatt keletkezne, hogy kevesebb pénzt kellene költeni a szennyezés következtében beálló egészségügyi, éghajlattal és légszennyezéssel, tengeri ökoszsisztémákkal és polgári perekkel kapcsolatos kiadásokra.

Pozitívumként értékelendő, hogy az új iparág 700.000 új munkahelyet hozna létre, többségében az alacsonyabb jövedelemmel bíró országokban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Több mint kilencmilliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Chaiyan Anuwatmongkolchai képe a Pixabay -en.

TOP 5