Skip to main content
mikroműanyag felhőképződés

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A kutatók szerint az apró műanyagok jelenléte a felhőkben azzal a kockázattal jár, hogy "minden, amit eszünk és iszunk", szennyezetté válik. 

Mikroműanyagokat fedeztek fel japán tudósok a felhőkben, ez pedig hozzájárulhat az éghajlatváltozáshoz, írja az euronews.

hirdetés

A kutatók a Fuji és az Ōyama hegyet körülvevő felhővízben többféle polimert és gumit találtak, így az Environmental Chemical Letters című folyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a a szennyezés a Föld egy újabb ökoszisztémájába is beszivárgott.

Mint ismeretes, az 5 mm-nél kisebb (körülbelül szezámmag méretű) műanyagdarabkákat már megtalálták a bolygó legtávolabbi pontjain is, emellett az emberi testben is, beleértve a vért, a tüdőt és a terhes nők placentáját is.

"Legjobb tudomásunk szerint ez a tanulmány az első, amely a levegőben szálló mikroműanyagokat mutat ki a felhővízben, a szabad troposzférában és a légköri határrétegben egyaránt" - írták a tudósok.

Aggasztó következtetés

A kutatók összegzésképp arra a megállapításra jutottak, hogy a mikroműanyagok hatással vannak a felhőképződésra és így a klímaváltozásra is.

Hiroshi Okochi szerint a mikroműanyagok a felhők részévé, alkotóelemévé válhatnak, azaz egy eső révén mindent beszennyezhetnek. Azt is, amit eszünk, és azt is, amit iszunk. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordmennyiségű mikroműanyag úszik a Földközi-tengerben

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5