Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A mesterséges intelligencia 10 városról írt, melyek leginkább veszélyeztetettek a szélsőséges időjárás miatt. 

A „jóslatban“ szerepel az is, milyen változások várhatók ezekben a városokban, ha nem lép fel a klímaválsággal szemben (jobban) az emberiség.

hirdetés

Sok esetben örvénylő, horrorisztikus hurrikánokról, árvizekről és "szélsőséges" hőmérséklet emelkedésről ír az AI, adta hírül a Daily Star, mely lap 3 várost emel ki az összes közül példálódzó jelleggel, milyen változásokkal kell számolni e településeken.

Port-au-Prince, Miami és Muscat

A Haitin található Port-au-Prince és a floridai Miami területén olyan hurrikánok, tűzvészek söpörhetnek végig, melyek teljesen megváltoztathatják az ott élő lakosok életét. De nem csak ez jelent problémát.

A túláradások következtében Miamiban az évtized végéig hat centiméteres tengervíz-emelkedés következhet be, 100 évvel később pedig a katasztrofális hatások miatt az emberek elárasztott lakásokban és lakóhajókban lesznek kénytelenek élni - derült ki az AIPRM kutatásából.

Mindez arra készteti az illetékeseket, várostervezőket és építészeket, hogy már most alkalmazkodva a később változó körülményekhez, átépítsék a várost, hogy az az eddig megszokott módon működhessen.

Haiti, amely még mindig természeti katasztrófák sorából lábadozik, - köztük a 2010-es 7,1-es erősségű, pusztító erejű földrengésből, amely mintegy 300 000 halálos áldozatot követelt -, szintén az éghajlati válsággal küzdő városok közé tartozik.

A szakértők szerint az elkövetkezendő években, évtizedekben Haitin megnő a hurrikánok gyakorisága és intenzitása, emelkedik a tengerszint is, mindez pedig hozzájárul az áradásokhoz és a part menti erózió fokozódásához, ugyanakkor kevesebb eső fog esni, ami hosszabb aszályokat és fokozódó hőmérséklet emelkedést eredményez.

Ez oda vezethet, hogy Port-au-Prince szinte teljesen lakhatatlanná válhat, ahogy ez az ománi Muscat esetében is megtörténhet. A wikipédia szerint az arab város forró, száraz éghajlattal rendelkezik, azaz a nyár szélsőségesen forró és hosszú, a maximum hőmérséklet eléri a 49 °C-t, a tél ugyanakkor igen enyhe. Az éves csapadékmennyiség mindössze 100 mm, mely főképp a decembertől áprilisig tartó időszakban hullik. A jelen állapot azonban még ennél is súlyosabbá válhat a klímaváltozás következtében, a terület kihalhat, hisz az ember számára elviselhetetlenné válhatnak a körülmények, főleg az elapadó vízkészletek, a tornádók, az emelkedő tengervízvszint és átlaghőmérséklet miatt.

A mesterséges intelligencia szerint hasonló okok köveztében érintett még több város is, így pl. az indonéziai Jakarta, az indiai Delhi, a perui Lima, a nigériai Lagos, valamint a Fülöp-szigeteki Manila vagy Sanghaj, és más kínai városok is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Megmutatjuk, mi fog történni, ha a Föld összes jege elolvad

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: J Lloa képe a Pixabay -en.

TOP 5