Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Talán már csak néhány év választ el minket a jégmentes Északi-sarkvidéktől, írja a GIZMODO. 

Az Északi-sarkvidék a 2020-2030-as években válhat először jégmentessé egy augusztus végi vagy szeptember eleji napon, a vártnál 10 évvel korábban - derül ki egy új, megdöbbentő tanulmányból.

hirdetés

A sarkvidék gyorsuló ütemben veszíti el a (tengeri) jeget, és a melegebb hőmérséklet miatt évtizedenként 12,2 százalékkal zsugorodik. Az összes forgatókönyv szerint a jégmentes Északi-sarkvidék sokkal hamarabb bekövetkezhet, mint azt a korábbi modellek előre jelezték, ami baljós jele a folyamatban lévő klímaválságnak, egyben súlyos következményekkel járna a sarkvidéki környezetre nézve.

Előrejelzés

Ebben az évtizedben az Északi-sarkvidéken nyáron napokig nem lesz úszó jég, és az évszázad közepére a jégmentes Északi-sarkvidék akár egy teljes hónapig is eltarthat szeptemberben. Az évszázad végére a Nature Reviews Earth & Environment című folyóiratban kedden közzétett új eredmények alapján az Északi-sarkvidéken akár több hónapig is fennállhat a jégmentes állapot, beleértve néhány téli hónapot is.

"Nem akarok feltétlenül riadalmat kelteni, de remélem, hogy sokan elgondolkodnak" - mondta a Gizmodónak Alexandra Jahn, a légköri és óceáni tudományok professzora, a tanulmány vezető szerzője. "Nemcsak a jövőben, hanem szinte az egész életünkben szerepet fog játszani a jelenség, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy korlátozzuk a folyamatot."

Miért oly fontos a folyamat megállítása?

Az Északi-sarkvidék nemcsak a jegesmedvék, fókák és más vadon élő állatok fontos élőhelye, amelyeknek a tengeri jégtől függ a túlélésük; a jég a hőt is visszaveri a világűrbe. A sarkvidéki jég csökkenése rossz hír számunkra, mivel a változás következtében intenzívebb hőhullámok és szélsőségesebb telek sújthatják az időjárásunkat. A sarkvidéki jég olvadása hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez is, ami veszélyezteti a part menti városokat és kis szigeteket.

A jégmentes Északi-sarkvidék nem teljesen jégmentes

A tudósok akkor tekintik jégmentesnek a sarkvidéket, ha az óceánon kevesebb mint 386 000 négyzetmérföld (1 millió négyzetkilométer) jég van. Átlagosan a Jeges-tenger területét 6 millió négyzetmérföld (15,5 millió négyzetkilométer) jég borítja. Ez jelentős csökkenés, de az új tanulmány mögött álló kutatók szerint még nem kell, hogy elveszítsük a reményt.

Jelenleg úgy gondolják, hogy a jégmentes Északi-sarkvidék kialakulása minden forgatókönyv szerint elkerülhetetlen. A jövőbeli kibocsátási szintek azonban hatással lesznek arra, hogy milyen gyakran fordulnak elő ezek a jégmentes állapotok, és meddig tartanak.

"Nem ér véget, amikor az Északi-sarkvidék jégmentessé válik" - mondta Jahn. A tanulmány jelentős különbségeket állapított meg az alacsony kibocsátású forgatókönyvek között, amelyek a felmelegedést 2 Fahrenheit-fok körül tartják, és a magas kibocsátású forgatókönyvek között, amelyekben a globális felmelegedés meghaladja a 4 Fahrenheit-fokot.

"Az alacsonyabb kibocsátási forgatókönyvek szerint az év potenciális három hónapjában jeges időjárást tapasztalunk, a magas kibocsátási forgatókönyv szerint pedig évente akár kilenc hónapot is" - tette hozzá Jahn. "Ez elsősorban vízzel és csak időnként jéggel borított (felület) lenne, tehát alapvetően teljes fordulatot jelentene az alacsony kibocsátási forgatókönyvhöz képest"."

Ugyanúgy, ahogy az északi-sarkvidéki jég érzékenyebb az éghajlatváltozásra, mivel nagyon erősen reagál a hőmérsékletre, a tengeri jég is gyorsan helyreállhat. Ha a jövőben ismét csökkenne a hőmérséklet, Jahn szerint a sarkvidéki tengeri jég kevesebb mint egy évtizeden belül visszatérhetne. Tehát bár hamarosan jégmentes napok jönnek az Északi-sarkvidéken, ha most cselekszünk, még mindig van rá mód, hogy ne tartson sokáig.

"Nem akarjuk, hogy az embereket meglepje, hirtelen itt vagyunk ezen a ponton, amiről azt hittük, hogy 20 év múlva lesz" - mondta Jahn. "Látva az egész környezet alapvető átalakulását... nagyon szomorú és megindító érzés mindez".

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A klímaváltozás miatt csökken a nőstény jegesmedvék anyateje

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: 🌸♡💙♡🌸 Julita 🌸♡💙♡🌸 képe a Pixabay -en.

TOP 5