Skip to main content

 

Allan Savory kutatási területe a dezertifikáció, vagy egyszerű szavakkal élve a szárazföld elsivatagosodása. Előadásában, mely videón is megtekinthető, igen egyszerű javaslattal állt elő. Ki kell zöldíteni a sivatagokat, melynek következtében még a klímaváltozás is visszafordítható.

A sivatagosodás a Föld füves pusztáinak kétharmad részét érinti. Amellett, hogy felgyorsítja a klímaváltozást, társadalmi káoszba taszítja a tradicionális állattartó közösségeket. 

Savory úgy véli - és igazát eddigi munkássága is alátámasztja -, hogy meglepő módszerével meg lehet óvni a füves térségeket az elsivatagosodástól. Sőt, még a lepusztult tájakra is vissza lehet hozni az egykori füves pusztákat, állítja.

A tudós és egyben gyakorlati szakember nem kíván sokat. Állatokkal javasolja ellepni a pusztaságokat, és ezen csordák terelésével biztosítja/másolja azt a természetes folyamatot, melynek révén a földterület zöld marad, illetve megőrzi termőképességét, miközben a növényzet szenet köt meg a légkörből.

Ellenkező esetben, azaz elsivatagosodás közben a folyamat pont fordított. Az elpusztult növényzet szenet juttat a légkörbe, és így hozzájárul a felmelegedés felgyorsulásához.

Bár az előadás lényegét összefoglaltuk, mégis érdemes megtekinteni a videót, hiszen fotókkal is igazolja Savory állításai helyességét.

Sokakban felmerülhet a kérdés, megoldható-e mindenhol a csordák bevetése, és az is, ennek milyen környezeti, gazdasági és társadalmi hatásai lehetnek. Pl. milyen metán kibocsátással kell számolni megemelkedett létszámú tehénállomány esetében.

Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a sivatag zöldítésének kell az origónak lennie, és minden mást ehhez viszonyítva kell kialakítani, különben a sivatag győz, a Föld pedig annyira fel fog melegedni, hogy azon már nem fogunk tudni meg- túlélni.

A videó ide kattintva tekinthető meg...

Forrás - Kép: maga a videó, ted.com

TOP 5