Skip to main content

Érdekes következtetésre jutottak brit kutatók számítógépes modellezésük alapján, így most megtudhatjuk, mik lesznek azok az élőlények, melyek legtovább fognak élni a Földön.

A tudósok szerint ezek az élőlények a mélyen a föld alatt élő mikrobák lesznek, de végül ezek is elpusztulnak.

Több milliárd év múlva a Nap egyre nagyobb átmérőjű csillaggá, egy úgynevezett vörös óriássá dagad. A folyamat valószínűleg elnyeli a legbelső bolygókat (Merkúr, Vénusz), a Földön pedig elpusztítja az életet.

hirdetés

Jack O'Malley James, a St. Andrews Egyetem kutatója és munkatársai számítógéppel modellezték, milyen lesz a Földnek e távoli jövője. A brit Nemzeti Asztronómiai Gyűlésen előadott eredményeik szerint nagyon kevés lesz az oxigén, így az utolsó élőlényeknek szinte oxigénmentes, nagy nyomású és - az óceánok elpárolgása miatt - rendkívül sós környezetben kell boldogulniuk. Erre csak a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott (extremofil) mikrobák (baktériumok és archeák) képesek.

A folyamat kezdetén, az óceánok elpárolgása során a mostaninál sokkal több vízgőz kerül az atmoszférába. Mivel a vízgőz üvegházhatású gáz, ez a folyamat öngerjesztővé válik, és a földi hőmérséklet 100 Celsius-fokkal vagy akár még többel is megemelkedik. Ez - a csökkenő oxigénszinttel kombinálva - a növények és a nagyobb élőlények gyors kipusztulásához vezet.

Nem sokkal ezután már csak az úgynevezett extremofil mikrobák maradnak életben. Ezek a mikroorganizmusok ma is megtalálhatók a Földön, és képesek megbirkózni egészen szélsőséges körülményekkel is. A kutatók szerint ezek néhány típusa kibírja majd a jövőbeni Föld forró, száraz és mérgező atmoszféráját. Úgy vélik, hogy valószínűleg az utolsó vízcseppek körül fognak csoportosulni a föld mélyén.

Végül azonban a körülmények olyan rosszra fordulnak, hogy az élet utolsó nyoma is eltűnik majd bolygónkról.

Forrás

Kép: A vörös óriássá dagadt Nap látványa a Föld izzó felszínéről egy fantáziarajzon - Forrás: AFP/Science Photo Library

TOP 5