Skip to main content

Az utóbbi héten több mint 700 menekült veszett a Földközi-tengerbe. A legsúlyosabb baleset Málta partjainál történt: az embercsempészek a nyílt vízen arra szólították fel a menekülteket, hogy szálljanak át egy másik hajóra, ők azonban ezt elutasították. Ez dulakodáshoz vezetett, míg végül a két hajó egymásnak ütközött, és mindkettő elsüllyedt.

Több mint hétszáz, Afrikából és a Közel-Keletről érkező menekült halhatott meg az utóbbi hét során a Földközi-tengeren, ezzel együtt az idén már közel háromezren vesztették életüket menekülteket szállító hajók elsüllyedésének következtében - jelentette hétfőn a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A legsúlyosabb balesetben akár ötszázan is vízbe fulladhattak Málta partjaitól nagyjából 300 kilométerre. A katasztrófa még az előző héten történt, azonban csak a hétvégén derült rá fény a túlélők beszámolóiból. Tájékoztatásuk szerint az embercsempészek a nyílt vízen arra szólították fel a menekülteket, hogy szálljanak át egy másik hajóra, ők azonban ezt elutasították. Ez dulakodáshoz vezetett, amelynek az vetett véget, hogy a két hajó egymásnak ütközött, és mindkettő elsüllyedt.

Christiane Berthiaume, az IOM szóvivője szerint mintegy ötszáz ember tartózkodhatott az európai partok felé tartó hajó fedélzetén - szíriaiak, palesztinok, egyiptomiak és szudániak. Ezzel együtt nagyjából hétszázan tűntek el az utóbbi napokban a Földközi-tengeren - mondta a szóvivő.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az áldozatok száma inkább háromszáz körül lehet. A szervezet egyik illetékese arról számolt be, hogy ennek ellenére "kétségtelenül ez volt a leghalálosabb hétvége a Földközi-tengeren, az utóbbi három nap során legalább ötszáz embernek veszett nyoma".

Egy másik, afrikai menekülteket szállító komphajó vasárnap süllyedt el Líbia partjainál, a rajta tartózkodó mintegy kétszázötven kivándorló többsége valószínűleg vízbe fulladt. Eddig huszonhat embert sikerült kimenteni.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az Észak-Afrikából, különösen pedig Líbiából Európába tartó menekültek száma. Tavaly 60 ezren, 2014 első kilenc hónapjában pedig mintegy 130 ezren értek partot életük kockáztatásával Európában. A bevándorlók többsége - 118 ezer ember - Olaszországban lépett partra, ez jelenti számukra az Európai Unió "kapuját".

Forrás

A kép csak illusztráció, 2014. júliusában készült az olasz partoknál

TOP 5