Skip to main content

Padlóra küldte a mezőgazdaságot az elmúlt napok szélsőséges időjárása, lelassult a betakarítás, késésben vannak a gazdák az őszi vetéssel, mert a munkagépek nem mehetnek rá a felázott talajra. A szőlészetek és a borászatok a Dunántúlon vannak a legnehezebb helyzetben, valószínűleg drágulnak az alacsony kategóriás borok. A gazdák a kárenyhítési alaptól várhatnak segítséget a következő hetekben.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása komoly károkat okozott a mezőgazdaságban, főként a vetési és talaj-előkészítési munkálatokat hátráltatja a sok eső. A károk nagyságát még megbecsülni sem lehet, hiszen többhazai folyó még mindig árad, a belvízzel elöntött területek nagysága is folyamatosan nő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői összesítése szerint az elmúlt időszak csapadékmennyisége országos átlagban elérte a 77 millimétert. Egy átlagos szeptemberi hónapban 47 milliméternyi esik. A gazdálkodóknak és a gátakon védekezőknek némi reményt jelenthet, hogy a következő napokban nem várható jelentős eső.

A három csapás

Az utóbbi időszak időjárási helyzete enyhén szólva is katasztrofálisnak mondható – mondta Tornai Tamás az Origónak. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke elmondta, hogy a Dunántúlon augusztus végéig az éves csapadékmennyiség összege már lehullott, és a szokottnál sokkal kevesebb volt a napsütés. Emiatt romlott a növények egészségi állapota, lassabb ütemben zajlott az érés, ráadásul július végére, augusztus elejére bizonyos növényvédelmi szerek eltűntek a piacról, ami szintén nem tett jót az ágazatnak.

A szakember e három tényező hatása miatt komoly károktól tart a szőlőágazatban. Valószínű, hogy a termény mennyisége elmarad a tavalyitól. Tornai Tamás szerint nagyon ügyesnek kell lennie a borászoknak, hogy a tavalyi minőséget el tudják érni. A dunántúli szőlőkben a legnagyobbak a károk, a soproni és a villányi borvidék sem úszta meg. Jobb a helyzet a Mátrában, Egerben és Tokajban.

Drágulást hoz a sok eső

A szakember szerint a szőlőárak a tavalyi szint közelében maradnak, az alacsonykategóriás és a földrajzi jelzés nélküli boroknál azonban drágulásra kell készülni. Miután ezeknél a termékeknél az utóbbi időszakban közel 30 százalékos árcsökkenés történt, most egyfajta visszarendeződés várható – tette hozzá. A magas kategóriás borok esetében az áthúzódó készletek miatt nem valószínű áremelkedés.

A károkat elszenvedett gazdák a Mezőgazdasági Kárrendezési Alaptól várhatnak segítséget. A kárrendezési alap költségvetése a gazdák befizetéseiből, valamint az állam ezzel az összeggel megegyező kiegészítéséből tevődik össze. Azok kérhetnek segítséget, akiknek a tavalyi évhez képest a viharos időjárás miatt legalább 30 százalékos visszaesést kellett elkönyvelniük.

Brüsszelhez fordultunk

A károk miatt kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a termelők a szőlőt valószínűleg csak túl alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le, így a módosítás nélkül nem tudnák elérni a minimális 9 százalékos alkoholtartalmat.

Késnek a vetéssel

A sok eső nemcsak a szőlőkben, hanem az őszi betakarítási, vetési és talaj-előkészítési munkákban is komoly gondokat okoz. Vancsura József, a Gabonatermesztők Szövetségének Országos elnöke szerint nagyon nagy a baj, de abban bízik, hogy a következő, szárazabb napokban a munkálatok nagy részét elkezdhetik. Szólt arról is, hogy a napraforgó betakarítása még el sem kezdődött. A lehetséges károk mértékéről a jövő héten várhatók pontos számok. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a szántóföldi növénytermesztésben az őszi vetésű növények többségének – őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikále – vetése még az elején tart. A sok csapadék nagy kárt okoz, többfelé megjelent a belvíz is a táblákon. A kukorica, a cukorrépa és a szója aratása épphogy elkezdődött, a burgonya felét és a napraforgó több mint 10 százalékát azonban betakarították.

A felázott területeket munkagépekkel nem lehet megközelíteni. A napraforgó esetében a csapadék kedvez a különféle gombabetegségeknek is, emiatt szükség van a fokozott növényvédelemre. A burgonyánál a télállóság, eltarthatóság szempontjából rontja a minőséget a sok eső. A rossz idő kihatott a késői érésű alma- és körtefajták fejlődésére is, felerősödött a varasodás. A diónál és a mogyorónál főként az almamoly ellen kell védekezni. 

Forrás

Kép: Óriási károkat okoz a mezőgazdaságban az elmúlt időszak rendkívül csapadékos időjárása, Fotó: Polyák Attila - Origo

TOP 5