Skip to main content

Mit tehet az egyén a klímaváltozás megállításáért? – erről is szó volt a Napközben csütörtöki adásában.

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – amikor Földünk klímahelyzetéről beszélünk, minden teendőt számba kell vennünk, azt is, amit a kormányok, ipari vállalatok, a települések, de azt is, amit az egyén, helyben tenni képes a környezet védelméért.

Lajtman Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, a hétköznapi embernek is nagyon sok lehetősége van az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Mindez úgy igaz, hogy az embereknek talán a kényelmi szokásaik közül sem kell túl sokat feladniuk. Ha például felveszünk egy pulóvert, és nagyon kicsit lejjebb csavarjuk a radiátor termosztátját, akkor már tettünk környezetünk védelméért. Egy háztartás esetén a legfontosabb, hogy megfelelően szigeteltek legyenek a falai, és korszerű fűtéssel rendelkezzen – mondta Lajtman Csaba, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy ilyen célokra pályázati támogatást is igényelni lehet.

A szakember szerint a második legjelentősebb terület a közlekedés: fontos lenne, hogy az emberek kisebb távok esetén lehetőség szerint minél többet gyalogoljanak, kerékpározzanak, ha pedig hosszabb utat kell megtenniük, a közösségi közlekedést vegyék igénybe, például vonatot, esetleg buszt.

Lajtman Csaba elmondta, szűkebb ismerősi körében úgy látja, egyre inkább odafigyelnek a környezet védelmére, bár éppen a közlekedés az, amelyben nehezebben váltanak. Valószínű kényelmesebb, ha mindenhová autóval megy az ember, a biciklizés azonban egészségesebb – tette hozzá.

A szövetségi elnök arról is beszélt, hogy a zöld szemlélet érvényesítésének sikertörténete a helyi termékek népszerűségének növekedése. A piachoz, lakóhelyhez közeli szántókon, kertekben termelt növényeket ugyanis nem kell hosszan szállítani, így indokolatlanul sok környezetszennyező üzemanyagot elhasználni célba juttatásukhoz.

Az Európai Klímaszövetség 2002-ben indította el a Mozdulj a klímáért! nevű kampányát, amelynek idén is lesz folytatása – október közepén indul az újabb akció, hazánkban immár másodszor. Mint Lajtman Csaba elmondta, általános iskolák jelentkezését várják, egészen jövő hét végéig. Részletek az eghajlatvedelmiszovetseg.hu oldalon találhatók.

Az interjú itt hallható

Forrás

Kép

TOP 5