Skip to main content

Barack Obama amerikai elnök és Hszi Csinping kínai elnök szerdán az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentésében egyeztek meg – írja a Verge.

Kína és az Egyesült Államok, a világ két legnagyobb kibocsátója, együtt pedig a világ üvegházhatású gázkibocsátásának harmadáért felelnek. Ezt vállalták a megállapodás keretében:

  • az USA a 2005-ös szinthez képest 26-28 százalékkal csökkentené a kibocsátását 2030-ig.
  • Kína pedig 2030-ra 20 százalékig növelné a nem fosszilis energiahordozók arányát az ország energiafelhasználásban a 2013-as 10 százalékos szintről.

A két ország együttműködése azért lehet fontos, mert példaként szolgálhat a jövő évi párizsi globális klímakonferencián résztvevő többi nagy kibocsátó számára.

hirdetés

Korábban az USA volt a legnagyobb kibocsátó, Kína csak 2007-ben vált a világ legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátójává, de komoly lépéseket tettek azért, hogy visszafogják a kibocsátásukat és megújuló energiába ruházzanak be, mert nagyon sok kritika érte őket a környezetszennyezésért. A szerdai bejelentéssel Kína először vállalja hivatalosan is a kibocsátáscsökkentést. 

Az Egyesült Államok részéről is komoly vállalásról van szó, hiszen ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt, meg kell duplázniuk a kibocsátáscsökkentés tempóját: a Fehér Ház ebbe már bele is kezdett az autók és az erőművek szabályozásának szigorításával.

Később ugyanakkor még komoly ellenállásba ütközhet a kormányzat, mivel a kongresszusi választásokon a demokraták alulmaradtak a republikánusokkal szemben, akik sok területen kevésbé támogatják a gazdasági célok alárendelését a környezetvédelmi szempontoknak.

Forrás

TOP 5