Skip to main content

 

Szinte három évtizedre visszamenően készített animációt az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatala arról, hogyan zsugorodik a tartós jég a Jeges-tengeren.

Telente hízik, nyáron zsugorodik a jég a Jeges-tengeren, kiterjedése márciusban a legnagyobb, szeptemberben pedig a legkisebb. Az a jég, amelyik nem olvad el a rövid sarki nyár alatt, jó eséllyel hosszabb ideig is fennmarad.

hirdetés

Nem mindegy viszont, hogy mekkora mennyiségben marad meg a jég, és az sem, hogy hogyan aránylik egymásról az úgynevezett tartós jég és az időszaki jég mennyisége. Erről készített videót az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA). A felvételen a tartós jég fehér, a friss jég pedig sötétkék:

Minél régebbi, annál ritkább

Az állandó jég az 1980-as évek óta vékonyodik, mennyisége csökken, 2008 óta már csak a kanadai partok mentén találni ilyen típusú jégmezőket. Az olvadás 2012-ben volt a legerősebb, 2013-ban és 2014-ben már valamivel jobb volt a helyzet. Az NOAA 2014 márciusi adatai szerint akkor 14 százalékkal több másodévi jég volt a Jeges-tengeren, mint 2013-ban, vagyis a jég nagyobb része bírta ki a 2013-as nyarat.

A helyzet azért nem teljesen megnyugtató, mert a jégtakarónak csak a 10 százaléka legalább négy éves, és hétévesnél régebbi jeget alig találni a Jeges-tengeren. 2014 szeptemberében pedig így értékelte a nyár végi helyzetet Walter Meier, a NASA Goddard Űrközpont kutatója: „A viszonylag hűvös év ellenére a jég sokkal vékonyabb, mint szokott, és hajlamosabb olvadni.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink: 

Forrás

Kép: A Jeges-tenger jegének évtizedenként 13 százaléka végképp elolvad ( a fotón egy atommeghajtású jégtörő hajó a Jeges-tengeren, 2013. október), Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Astapkovich

TOP 5