Skip to main content

 

Délutánra Magyarországot is eléri az a hidegfront, ami véget vet az Európa felett elterülő, halálos hőhullámokat okozó omega-blokk által kialakított hőségnek.

A mostani, bőven harminc fok feletti hőmérséklet akár tíz Celsius-fokot is zuhanhat, 90 kilométer per órás széllökések is jöhetnek. A front az omega-blokkot szorítja kelet felé, így terjed el a hűvösebb levegő a kontinensen.

hirdetés

Cséki Gergő, az Időkép.hu meteorológusa szerint 

  • a hidegfront várhatóan kora délután, 14-15 óra környékén éri el Magyarországot;
  • Nyugat-északnyugat felől érkezik, elsőként Sopron környékét éri el.

Ennek megfelelően az Országos Meteorológiai Szolgálat délelőttre már több megyére figyelmeztetést adott ki a közelgő viharral kapcsolatban:  Vasban, Veszprémben és Komárom-Esztergom megyében erős szél, Győr-Moson-Sopronban zivatar felhőszakadás várható.

  • A Balatonon nagyjából 16-17 óra környékéig lesz strandidő, ezután szélviharok és zivatarok jöhetnek, érdemes figyelni a viharjelzéseket;
  • A front a Duna vonalát és Budapest környékét várhatóan 18 óra környékén;
  • a Tiszántúlt pedig az este éri el;
  • éjjelre kelet felé ki is ér az országból.

Cséki szerint a jelenség, azaz a hőséget itt tartó omega-blokk (omega-anticiklon) kiszorítása, azaz a most érkező viharok és hideg természetes jelenségnek tekinthető ebben az időszakban.

Itt követheti

A vihar terjedése jól megfigyelhető a villámtérképeken, ezen az oldalon például egész Európát megfigyelhetjük. Az Időkép Közép-Európa-radarján pedig látszik, ahogy az eső beér az országba.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5