Skip to main content

 

Gazdasági és biztonságpolitikai válsággal fenyeget a közel-keleti vízhelyzet: a következő 25 évben olyan mértékben csappannak meg a régió vízkészletei, hogy az újabb konfliktusokhoz és így újabb jelentős menekültáradathoz vezet majd, írja a Guardian.

A Közel-Keleten az utóbbi években egyre többször söpörtek végig korábban példátlan, akár hetekig tartó hőhullámok. Az így kialakult vízhiány a World Resources Institute (WRI) szerint a szíriai polgárháború kirobbanásához is hozzájárult.

hirdetés

"A megfogyatkozó vízkészletek és a helyzet rossz kezelése miatt körülbelül másfél millió ember - főként pásztorok és farmerek - vesztette el a megélhetési lehetőségét és költözött ezért a városokba Szíriában, ami nagyban hozzájárult a konfliktusok elmélyüléséhez" , írja a WRI egy jelentésben.

A világ vízhiánnyal leginkább fenyegetett 33 országa közül 14 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában található a WRI szerint. Mivel ezekben az országokban meglehetősen gyorsan nő, ezért a közeljövőben a vízfogyasztási igény is növekedni fog, nem csak családi, hanem ipari szinten.

Az viszont egyelőre nem világos, hogyan fogják kielégíteni majd ezt a növekvő igényt, hiszen a régiói folyói látványosan apadnak, vagy súlyosan szennyezettek.

A klímaváltozás nem könnyíti meg a tervezést, ugyanis a globális felmelegedés miatt egyes helyeken a szokásosnál több eső, más helyeken viszont jóval kevesebb fog esni, így valahol árvizek, valahol pedig szárazság pusztít majd a régióban.

A Közel-Keleten már korábban is voltak víz miatt konfliktusok, a vízkészletek fontos szerepet játszanak például az Izrael és Palesztina közötti konfliktusban is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: a kép csak illusztráció, forrás: aljazeera.com

TOP 5