Skip to main content

 

A világ növény- és állatfajainak felét élőhely-változtatásra kényszeríti a klímaváltozás.

Több ezer faj adatainak tudományos értékelése szerint a vándorlási folyamat a sarkvidékek irányába és a magasabban fekvő területek felé indult el világszerte - mondta Camille Parmesan, a brit Plymouth Egyetem munkatársa szerdán az ausztráliai Hobartban lévő Tasmaniai Egyetemen tartott világkonferencián.

hirdetés
 

A Föld felmelegedésének hatásait tanulmányok százai mutatták ki. A fáktól a füvekig, az emlősöktől a rovarokig és korallokig minden nagy növény- és állatfaj érintett.

Eltolódik a vonulási időszak

Az elterjedési területek eltolódása mellett más változások is tapasztalhatók: a fajok mintegy kétharmada a virágzás vagy a szaporodási időszak korábbra tolódásával reagál a felmelegedésre. A vándormadarak esetében a vonulási időszak eltolódása figyelhető meg, egyes fajoknál pedig az átlagos testméret is csökkent. 

Parmesan szerint azok a leginkább érintett fajok, amelyek kizárólag bizonyos különösen érzékeny területeken honosak, vagy amelyek már eddig is szenvedtek olyan emberi tevékenység okozta hatásoktól, mint a szennyezettség vagy az élőhely csökkenése. 

Az oposszum nagy bajban van

"Ezen sérülékeny fajok helyzetének javítása nem mindig lehetséges a klímaváltozás miatt" - figyelmeztetett a veszélyre a szakértő. Parmesan példaként említette az Ausztrália trópusi hegyvidéki területein élő oposszumot, amelynek

létét már most súlyosan fenyegeti a klímaváltozás.

Más fajok pedig azért veszélyeztetettek, mert a növekvő városiasodás korlátozza élőhely-változtatási lehetőségeiket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A vándormadarak útvonalát változtatja meg a felmelegedés, Forrás: MTI/Komka Péter

TOP 5