Skip to main content

 

Drámaian megnőhet a klímaváltozás miatti menekültek száma a jövőben. A Max Planck Kémiai Intézet és a nicosiai Cyprus Institute számításai szerint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában annyira megnőhet a forróság, hogy alkalmatlanná válik az emberi életre.

A cél, hogy legalább két Celsius-fokkal csökkentsék a globális felmelegedést, nem elég ennek a forgatókönyvnek a megelőzéséhez. Pedig az ENSZ legutóbbi klímacsúcsán erről állapodtak meg a tagországok.

hirdetés

A nyarak már most nagyon melegek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ráadásul az előrejelzések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik itt az átlaghőmérséklet, mint a világ többi részén. Ez azt is jelenti, hogy melegebb napokon a hőmérséklet elérheti a 46 Celsius-fokot. És ez nem a távoli jövőben várható, hanem a század közepére. 

Ilyen extrém meleg napok ötször olyan gyakran fognak előfordulni, mint a század elején. Az egyre nagyobb légszennyezéssel egybekötve ez a forróság elviselhetetlen lesz, és arra kényszeríti az ott élőket, hogy elköltözzenek. A legmelegebb időszakokban még éjszaka sem esik 30 Celsius-fok alá a hőmérséklet. És ez még nem minden, a számítások szerint az évszázad végére a melegebb napokon 50 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Több mint 500 millióan élnek a térségben, amely már most is jobban ki van téve a globális felmelegedésnek. Az 1970-es évek óta megduplázódott az extrém meleg napok száma. A század eleje óta 70 százalékkal nőtt a levegőben lévő sivatagi por aránya a levegőben. Ez a szárazság és a jóval több homokvihar miatt van így.

Mit jelent az, hogy emelkedik a meleg napok száma?

Az 1986 és 2005 közötti időszakban évente átlagosan 16 napon volt extrém meleg, ez a század közepére évi 80 napra nő, a század végére pedig 116 napra. És ezek a számok akkor igazak, ha jelentősen csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Ha minden marad úgy, ahogy most, akkor a század végére több mint 200 napon át lesz extrém hőség Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A forróságnak nem csupán a környezetre, de az emberek egészségére is nagy hatással lesz.

Lesznek olyan régiók, ahol nem lehet majd élni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5