Skip to main content

 

Egészen elképesztő tervvel álltak elő az Egyesült Arab Emirátusokban, hogy csökkentség a szárazságot a régióban.

Persze ha azt nézzük, hogy a tengert már teledobálták mesterséges szigetekkel, és a világ legmagasabb épülete is náluk található, nincs abban semmi meglepő, hogy

hirdetés

egy egész hegyet fel akarnak építeni.

Azt már az általános iskolában megtanulta mindenki, hogy a hegyek segítik a csapadékképződést, az viszont már egyetemi kutatások tárgya, hogy vajon mi lenne a kimondottan esőcsinálásra tervezett földrajzi formáció (ha egyáltalán nevezhetjük annak) ideális magassága.

A munkát Roelof Bruintjes vezeti, az Egyesült Államok Nemzeti Légkörkutató Központjának (NCAR) munkatársa. Első lépésként nyárra elkészítenek egy jelentést az ideális esőgyártó hegyről.

A kőolajkitermelésben meggazdagodott Egyesült Arab Emirátusban csupán 5,7 milliméter a havi átlagcsapadék. De van ott más probléma is:

bődületesen sok vizet pazarolnak el.

Az Egyesült Arab Emírségek lakosai fejenként 250-550 liter vizet használnak el naponta, szemben a nemzetközi 170-300 literes átlaggal. Eközben az energiahasználatuk is az egeket veri, napi 20-30 kilowattórával, miközben a világátlag 15 kWh.

Könnyen lehet, hogy a vízhiányt inkább ebből az irányból lenne érdemes megközelíteni, nem egy újabb megalomán (és rendkívül energiaigényes) építkezéssel. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Borítókép: Dubaj látképe. Fotó: Rene Slama / AFP

TOP 5