Az emelkedő tengerszint és az erózió elmosott öt szigetet, és körülbelül tíz lakóházat az óceánba döntött 2011 és 2014 között a Salamon-szigetek egyik eldugottabb részén.

Az erről beszámoló ausztrál tanulmány további hat, súlyosan megrongálódott korallszigetet is említ.

hirdetés

A tengerpart eróziója két olyan falut is elpusztított, amelyek legalább 1935 óta léteztek, és a lakosságot át kellett telepíteni - írja az Environmental Research Letters című szaklapban közzétett tanulmány.

Nem kis homokszigetek voltak ezek

- mondta Simon Albert, a tanulmány fő szerzője. Az öt eltűnt szigeten növényzet borította, összesen öt hektár alapterületűek voltak, és gyakran jártak ott halászok.

A Csendes-óceán alacsonyan fekvő szigetein élők komolyan aggódnak amiatt, hogy a globális felmelegedés által okozott tengerszint-emelkedés miatt örökre elveszítik az otthonukat.

A Salamon-szigetek különösen súlyos a helyzet, és ott kellett először embereket áttelepíteni a tengerszint-emelkedés miatt.

Azok a szigetek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, ahol nemcsak a vízszint növekszik, de még a hullámok is nagy erővel pusztítják a partvonalat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Borítókép: AFP / WILLIAM WEST

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu