Skip to main content

 

Az átlagosnál több üvegházhatású metán szabadul fel az antibiotikumokkal kezelt szarvasmarhák trágyájából - mutatták ki a boulderi Coloradói Egyetem kutatói.

Az egyetem Tobin Hammer vezette kutatócsoportja tíz tehénnel végzett vizsgálatokat, és a kutatás eredményeként kiderült, hogy a széles spektrumú tetraciklinekkel kezelt állatok trágyájából 1,8-szer több üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint a nem gyógyszerezett állatokéból.

hirdetés

Hogyan járulhat hozzá az antibiotikum a felmelegedéshez?

A brit Természettudományi Akadémia, a Royal Society folyóiratában (Proceedings B) megjelent tanulmány szerint a jelenség oka valószínűleg az, hogy az antibiotikumok elpusztítják a gyomorban élő baktériumokat, ami kedvez az antibiotikumoknak ellenálló metánképző mikrobák elszaporodásának.

A szarvasmarhák naponta több száz liter metángázt bocsátanak ki, és ezzel hozzájárulnak a Föld légkörének felmelegedéséhez. A gáz akkor képződik, amikor a kérődzők bendőjében bizonyos mikrobák lebontják a cellulózt, és ez a folyamat folytatódik az állat testén kívül, az elpotyogtatott trágyában is.

A metán túlnyomó többségét a marhák kérődzés közben, a szájukon át bocsátják ki, a trágyából a légkörbe kerülő metán arányát szakértők 10–20 százalékra becsülik.

A boulderi kutatás eredménye meglepetést hozott, mert a korábbi tanulmányok nem mutattak ki összefüggést az antibiotikumhasználat és a tehéntrágyából felszabaduló metán mennyisége között.

Nem tudni, mennyire általánosíthatóak az eredmények

A mostani kutatás bizonyítja, hogy az antibiotikumok felhasználása az állattenyésztésben nem szándékos, tovagyűrűző hatást gyakorolhat a környezetre - mondják a kutatók.

A Coloradói Egyetem kutatói nem vizsgálták, miként alakul a kérődzés útján kibocsátott metán mennyisége az antibiotikumok hatására, de úgy hiszik, hogy ott is emelkedik a kibocsátás.

Nem tudni egyelőre azt sem, mennyire általánosíthatók az eredmények más antibiotikumokra - ismerték el a tanulmány készítői.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: Freestockphotos.biz

TOP 5