Skip to main content

 

Különös és aggasztó dolgok történnek északon, ahol a szokásosnál sokkal lassabban kezdődik a téli jegesedés, és a 2012-es negatív rekordot is jócskán alulmúlja.

A levegő hőmérséklete 20 Celsius-fokkal az eddigi átlag fölött van.

Annyira vékony a jégréteg, hogy nemrég egy teljesen átlagos vitorláshajó át tudott haladni az Északkeleti és az Északnyugati Átjárón, anélkül, hogy veszélybe került volna.

Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem sarkkörkutatója twitben osztotta meg a Dán Meteorológiai Szolgálat grafikonját, amelyen jól látható, hogy a hőmérséklet nagyon rossz irányba változik - az a hatalmas tüske jelzi a szokatlan felmelegedést. Eközben Közép-Ázsia északi területein szokatlan hideget tapasztalnak.

A sarkkör átlaghőmérsékletének változása 2016-ban. A fokok kelvinben vannak megadva, 273 kelvin a nulla Celsius-fok, ezt a kék vonal jelzi. 270 kelvin kb. -3 Celsius-fok, 265 kelvin -8 Celsius, és így tovább. A skála alsó széle, 235 kelvin -38 Celsiusnak felel meg, 275 kelvin pedig majdnem +2 fok.

Ez már a második egymást követő év, amikor az Északi-sarknál rémisztően magasra szökik a hőmérséklet. Tavaly év végén egy hatalmas vihar vitt meleg levegőt a régióba, és a pólusnál egészen az olvadáspontig nőtt a a hőmérséklet.

Az északi régió kétszer gyorsabban melegszik, mit a világ többi része, és ennek nagy hatása van Észak-Amerika és Európa időjárására, de Zack Labe szerint a mostanában tapasztalt sarkköri hőmérsékleti anomáliák tartóssága szokatlan.

A későn beinduló fagyásnak és a vékony jégrétegnek a következő olvadási időszakra is hatása lesz. A Twitteren megosztott kis videón is jól látszik, hogy óriási területek maradtak jégmentesek a korábbi évtizedek átlagaihoz képest, és az óceán szabad felületei még több hőt tudnak felvenni a napsugárzásból, tovább rontva a helyzetet.

Forrás - Nyitókép: pixabay

TOP 5