Skip to main content

 

Kínai, ausztrál és amerikai kutatók új tanulmánya szerint világszerte felgyorsult a tengerek vízszintjének emelkedése 1990 óta, miközben a levegő átlaghőmérséklete is egyre emelkedik. A grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta – írja az MTI.

A tengerszint éves emelkedése az 1993-as 2,2 milliméterről 2014-re 3,3 milliméterre nőtt. Ha ez az érték száz éven át nem változik, az 33 centiméteres vízszintemelkedést jelent.

Az elmúlt évszázadban 20 centimétert emelkedett a világon a tengerszint

Sok tanulmány folyamatos gyorsulást jósol erre az évszázadra, mivel az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt egyre több szárazföldi jég olvad meg.

Mostanáig nehéz volt megállapítani, hogy 1990 óta gyorsult, állandó maradt vagy mérséklődött emelkedés üteme, de

az új kutatás szerint a korai műholdas adatok eltúlozták a kilencvenes évek tengerszint-emelkedési ütemét, így láthatatlanná vált a mostani felgyorsulás.

A Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány az emelkedés gyorsulását erősítette meg. A Kínai Óceánkutatási Egyetem adatai szerint a grönlandi jégolvadás 2014-ben a vízszint-emelkedés 25 százalékát okozta, míg 1993-ban még csak 5 százalékát.

Az olvadás másik nagy forrása a Himalája és az Andok gleccsereinek, valamint az Antarktisz jégmezőjének olvadása. Az összhatáshoz hozzájárul a tengervíz hőtágulása is, ahogy a 4 Celsius-fokos, legkisebb térfogatáról melegedni kezd.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5