Skip to main content

 

Egyre melegebb és hosszabban tartó hőhullámok, szárazság, növekvő légszennyezettség: ezek a közismertnek tekinthető velejárói annak, hogy a Föld légköre melegszik, látható a statista.com infografikáján.

A legfrissebb elemzések azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás a gazdasági teljesítményt is visszaveti, miközben a szélsőséges időjárási események egyre nagyobb gazdasági károkat okoznak.

hirdetés

The Lancet Countdown on Health and Climate Change nevű, a klímaváltozással és annak egészségügyi hatásaival foglalkozó, elismert kutatókat tömörítő szervezet. Munkáját szoros együttműködésben végzi a WHO-val és más klímakutatókkal.

Friss jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségekhez köthető természeti katasztrófák. 2007 és 2016 között évente átlagosan 306 ilyen esemény történt, számuk 2000 óta, 46 százalékkal nőtt. De nem elég, hogy gyakran sújtanak le, a globális gazdaság is egyre jobban megszenvedi azokat.

Rosszak a számaink

A fenti szervezet jelentése alapján, a Statista elkészítette a klímaváltozás globális gazdasági költségeit bemutató infografikáját.

Ezen 1990-ig visszamenőleg, kétéves bontásban összegzik az adott évben előforduló szélsőséges időjárási eseményeket és az azokhoz köthető gazdasági károkat.

A legtöbbe a viharok és az áradások kerültek az elmúlt években.

Például a Katrina-hurrikán 2005-ös árfolyamon számolva, négyszer akkora kárt, 108 milliárd dollárt okozott. Ez négyszer több, mint az 1992-es Andrew-hurrikán okozta veszteség.

Statista infografikáján szerepelő, milliárd amerikai dollárban kifejezett értékeket az elemzők úgy számolták ki, hogy

figyelembe vették az egyes országok 2016-os fogyasztói árindex változásának mértékét is. 

Azaz, az itt szereplő számok már tükrözik az évek során jelentkező inflációs hatást is – látható, mennyibe kerülnének mai értéken számolva a korábbi években elszenvedett gazdasági károk.

A legnagyobb kárérték 2012-ben jelentkezett, akkor a világgazdaságnak majdnem 162 milliárd dollárjába került a klímaváltozás.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Statista

TOP 5