Skip to main content

 

Összefügghet a globális felmelegedés és az öngyilkosságok arányának növekedése Mexikóban és az Egyesült Államokban egy friss kutatás szerint.

A melegebb éghajlat tízezrekkel több öngyilkosságot eredményezhet 2050-re a két országban, ha a globális felmelegedést nem sikerül megfékezni - következtettek a kutatók, akik több évtized hőmérsékleti adatait vetették össze amerikai és mexikói megyék öngyilkossági rátáival.

hirdetés

Azt állapították meg, hogy a melegebb idő és az öngyilkossági ráták emelkedése összefügg. "A melegebb idő nyilvánvalóan nem az egyetlen, de nem is legfontosabb kockázati tényezője az öngyilkosságnak. Kutatásunk azonban arra utal, hogy a felmelegedésnek meglepően nagy a hatása az öngyilkosság kockázatára, ez pedig fontos a mentális betegségek jobb megértése szempontjából és azért is, hogy megtudjuk, mi várható, ha a hőmérséklet tovább nő" - írta közleményében Marshall Burke, a Stanford Egyetem közgazdásza.

Az adatok elemzése alapján a havi átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 0,7 százalékos növekedést mutatott az öngyilkosságok arányában az Egyesült Államokban és 2,1 százalékos növekedést Mexikóban. A Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták továbbá több mint félmilliárd Twitter-bejegyzés nyelvezetét, és azt állapították meg, hogy a depressziós hangvétel is gyakoribbá vált a forró napokon. A kutatók azt jelezték, hogy ha nem sikerül megfékezni a globális felmelegedést 2050-re, további 21 ezer öngyilkosság következhet be a két országban együttvéve.

Az Egyesült Államok szinte minden államában nőtt az öngyilkosságok aránya 1999 óta, az országok felében több mint 30 százalékkal is - jelentette az országos járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) júniusban. Majdnem 45 ezer ember követett el öngyilkosságot 2016-ban az Egyesült Államokban, ezzel az öngyilkosság bekerült az első három (a másik kettő az Alzheimer-kór és a kábítószer-túladagolás) halálok közé.

Amikor klímaváltozásról beszélünk, sokszor elvont dolgok jutnak az emberek eszébe. A megállítatlan melegedéssel összefüggésben valószínűleg bekövetkező öngyilkosságok ezrei azonban nem puszta számok, hanem tragédiák a családok számára"- mondta Burke.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete márciusi jelentése alapján az utóbbi három év volt a legmelegebb a rendszeres mérések kezdete óta. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete szerint a klímaváltozáshoz köthető hőstressz valószínűleg évente mintegy 38 000 halálozást okoz 2030 és 2050 között.

(MTI)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5