Skip to main content

 

Kétezer autós akadt el kedd éjszaka a Francia Középhegységben a sűrű havazás miatt, és 195 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. 17 megyében adtak ki figyelmeztetést a folyamatos havazás és az utak jegesedése miatt.

A csendőrség tájékoztatása szerint a Francia Középhegységben 1250 teherautó és további hétszáz autó akadt el a havazás miatt, sürgősségi szállásokra vitték őket. „Óvatosan kell mondani, hogy minden rendben ment, amikor több száz embernek nehéz éjszakája volt.

De a sürgősségi szállási rendszer tényleg jól működött. Sok helyet hoztunk létre, a Météo-France, az önkormányzatok és a regionális állami szervek között a riasztási rendszer jól működött" – mondta Sébastien Lecornu önkormányzati miniszter a France Inter közrádióban.

Az SNCF állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a közép-franciaországi Lyon környékén hétfő este még jelentős fennakadásokkal küszködő vasúti közlekedés kedd délelőtt helyreállt. Éjszaka azonban 500 utas a lyoni pályaudvaron ragadt, közülük négyszázan a TGV kocsijaiban, százan pedig egy hotelben töltötték az éjszakát, írja az MTI.

Országszerte 195 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a havazás, Korzika szigetén pedig 21 ezer lakásban az Adrian nevű vihar miatt, jelezte az Enedis áramszolgáltató.

A havazás a Francia Középhegység 400-600 méter tengerszint feletti magasságú részein kezdődött az éjjel, délelőtt Burgundia irányába terjedt, és az előrejelzések szerint a fővárost is elérheti kedden.

A múlt heti nyár végi időjárás után Saint-Étienne most 16 centiméteres volt a hótakaró. Az előrejelzések szerint a téli epizód után a hét második felében enyhülés várható országszerte, és megint 15 fok lehet.

Forrás - Nyitókép: Philippe Desmazes / AFP

TOP 5