Skip to main content

 

Több mint 90 vadló, több ezer teve, illetve rengeteg denevér és hal pusztult el az Ausztráliát fojtogató hőhullámban.

A vadőrök az ország északi területén fekvő Alice Springs közelében egy kiszáradt folyómederben múlt héten bukkantak az állatok tetemére és kimúlóban lévő vadlovakra. Mintegy 40 állat kiszáradás és éhezés miatt pusztult el. A kimúlóban lévőket kénytelenek voltak később leölni.

hirdetés

Ausztráliában már napok óta tombol a hőség, a hőmérséklet több helyen is 40 Celsius-fok fölé emelkedett, és éjszaka sem csökken jelentősen a forróság. Alice Springben már két hete 42 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet jegyeztek fel.

Sorra dőlnek a melegrekordok:csütörtökön Adelaide-ben 46,2 Celsius-fokot mérték,ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak.

Lesújtott, ami történt. Soha nem tapasztaltunk ilyet, mondta a BBC News-nak Ralph Turner vadőr. "Nem hittem volna, hogy ilyen megtörténhet. Bibliai számú denevér is elpusztult" - tette hozzá. A halakat sem kíméli a forróság, már csak nem egymillió példány pusztult el a folyókban.

Ausztrália középső részénGoldfields térségében mintegy 2500 vadtevét lelőttek, amik a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze - adta hírül az ABC ausztrál tartalomszolgáltató. Állattenyésztők szerint az állatok olyan rossz állapotban voltak, hogy azonnal le kellett őket ölni.

A térségben a vadtevék jelentős problémát jelentenek, mivel közismertek arról, hogy víz után kutatva eltapossák a vízforrásokhoz telepített malmokat. 

Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi" - közölte a helyi önkormányzat. 

Az illetékesek további 120 szomjazó, éhező vadló, vadteve és vadszamár leölését tervezik.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: pixabay

TOP 5