Skip to main content

 

Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráiai bozóttüzek Sydneyben és az ország keleti partvidékén - közölték csütörtökön illetékesek, hozzátéve, hogy a füst és a szállópor marja az emberek szemét és a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő.

Szeptember óta Ausztrália keleti partvidékén több száz bozóttűz ég, amelyek füstje beborította Sydneyt és Brisbane-t. 

Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön bejelentette, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Már korábban is okoztak heteken át tartó súlyos légszennyezést a bozóttüzek Sydneyben 1994-ben és 2001 decemberében, 2002 januárjában - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökséggel.

A mostani azonban hosszabb idejű és jóval nagyobb területet érint"

- hangoztatta. 

Csütörtökön Sydney térségében több mint egy tucat tűz égett, köztük három olyan, amely miatt figyelmeztetést adtak ki a lakosságnak. Három hete szinte minden nap felhívták a lakosság figyelmét a levegő rossz minőségére.A klímaváltozás hozzájárul a gyakoribb és kiterjedtebb bozóttüzekhez

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám idén a száraz időszak jóval korábban kezdődött el. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint

az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál.

A mintegy 5 millió lakosú Sydneyt jórészt bokros területek övezik, amelyek nagyon szárazak, mert a környéken hónapok óta alig esett az eső.

Az állam egészségügyi illetékesei szerint december elsejéig 24 százalékkal nőtt a mentősök riasztása légzési problémákban szenvedő betegekhez.

A turisták és lakosság arcmaszkokat vásárol az utcán tartózkodáshoz, vagyha nem szükséges, nem merészkedik ki az utcákra. 

Csütörtökön Sydneyben a szállópor szintje 160 mikron volt, jóval magasabb a biztonságos szintnél.

(Forrás: MTI)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5