Skip to main content

 

Banglades és India egy része akár a korábban jósoltnál kétszer nagyobb tengerszint-emelkedéssel szembesülhet 2100-ra, még akkor is, ha a világ a mainál nagyságrendekkel bátrabb intézkedéseket hoz a globális felmelegedés ellen.

Az ENSZ klímaváltozásért felelős kormányközi tanácsadó testülete (IPCC) 2014-ben azt valószínűsítette, hogy a régió vízszintje 34-74 centiméterrel emelkedhet.

Már ez is katasztrofális hatással járt volna a Gangesz-delta Bangladeshez tartozó része számára, hiszen az átlagosan csak egy méterrel emelkedik a vízszint fölé.

A francia La Rochelle-i Egyetem kutatóinak mostani predikciói szerint viszont legalább kétszer ilyen magasra emelkedik majd a delta vízszintje, praktikusan elborítva a teljes térséget.

Ez szerintük akkor is be fog következni, ha a világ országainak sikerül 1,8 Celsius-fok alatt tartani a felmelegedést - a mostani, 3 fokos melegedést előrebocsátó trendet gyökeresen eltérítve.

A nemzetközi kutatócsoport a régió 101 áradásának adatait elemezte. Azt találták, hogy 1968 és 2012 között az áradások vízszintje évente átlagosan 3 milliméterrel emelkedett.

Eközben a globális tengerszint “csak” 2 milliméterrel nőtt évente. Ha ez nem lenne elég, a műholdadatokból kitűnik, hogy eközben a szárazföld évi 1-7 milliméterrel süllyedt 1993 és 2012 között - számol be a New Scientist.

Mindezeket extrapolálva arra jutottak, hogy a delta egészében 100 centiméterrel fog emelkedni a vízszint 2100-ra, egyes régiókban pedig akár 140 cm-rel is.

Utóbbi, legsúlyosabban érintett területen helyezkedik el a bangladesi főváros, Dakka, amely az ország egyik legsűrűbben lakott térsége, a lakossága kb. 9 millió.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: View of lake from Banani, Dhaka, Bangladesh. - wikimedia/Luthador

TOP 5