Skip to main content

szélsőséges jégolvadás Grönland 

Az idén mért eddigi legsúlyosabb jégolvadás zajlik Grönlandon az északi-sarkvidéki hőmérséklet emelkedése nyomán. Mindössze egyetlen nap alatt annyi jég olvadt el a szigeten, amennyi öt centiméter vízzel borítaná be egész Florida államot.

A Dán Meteorológiai Intézet közlése szerint Grönland kedden több mint 8,5 milliárd tonnát és vasárnap óta összesen 18,4 milliárd tonnát veszített felszíni tömegéből.

Noha a héten mért jégveszteség nem olyan szélsőséges, mint a jégolvadás szempontjából rekordévnek számító 2019-es év egy hasonló eseménye, az olvadásban most érintett jégtakaró kiterjedése nagyobb.

Ahogy az ember okozta éghajlatváltozás hatására a bolygó egyre melegszik, a jégveszteség is felgyorsult. Egy közelmúltbeli tanulmány szerint a kilencvenes évek közepe óta a Föld 28 ezer milliárd tonna jeget veszített, ennek jelentős hányadát az Északi-sarkvidék, beleértve Grönland területéről.

A szakemberek szerint

A GRÖNLAND FELETTI LÉGKÖR MELEGEDÉSÉVEL A KEDDIHEZ HASONLÓ SZÉLSŐSÉGES OLVADÁSOK EGYRE RENDSZERESEBBÉ FOGNAK VÁLNI.

2019-ben nagyjából 532 milliárd tonna grönlandi jég olvadt bele a tengerbe. Abban az évben a forró tavasz és egy júliusi hőhullám nyomán csaknem az egész grönlandi jégtakaró olvadni kezdett, 1,5 milliméterrel növelve a globális tengerszintet.

A kutatók szerint a grönlandi jég olvadása várhatóan 2–10 centiméterrel fogja növelni a globális tengervízszintet a század végére – számol be az MTI.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Thomas Ritter képe a Pixabay -en

TOP 5