Skip to main content

IPCC jelentés 2100 klímaváltozás globális felmelegedés 

Várhatóan a Föld eléri a kritikus 1.5 Celsius-fokos melegedési küszöbértéket a klímaváltozásnak köszönhetően a következő 20 éven belül, függetlenül attól, hogy a globális kormányok csökkentik az üvegházgáz emissziókat, mind az öt fő forgatókönyv szerint, amit a tudományos jelentés megvizsgált.

Egy klímaváltozással kapcsolatos jelentésben (ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület vagy IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change), - melyben augusztus 6-án 195 ország megegyezett és amit augusztus 8-án publikáltak -, tudósok azt állítják, az emberiség szerepe a klímaváltozás gerjesztésében egyértelmű.

hirdetés

A kutatók szerint az elmúlt évtized mindegyike folyamatosan melegebb volt, mint bármelyik évtized 1850 óta, és figyelmeztet, hogy több extrém időjárás lesz, ha az emissziókat nem felügyelik. Idén már láttunk halálos áradásokat és hőhullámokat Kanadától Kínáig.

„ A klímaváltozás nem a jövő problémája, ez itt és most van, és a világ minden régiójára hatással van."

- mondja Friederike Otto az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület vezető szerzője, az Oxford Egyetem kutatója.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a világ szembenéz a katasztrófális 4.4 Celsius-fok átlaghőmérséklet emelkedéssel 2100-ra. Mind az öt forgatókönyv szerint a következő 2 évtizedben a melegedés eléri, vagy túllépi az 1.5 Celsius-fokot, melyet 2015-ös Párizsi Egyezmény célul tűzött ki, hogy ezt ne lépjük túl és mely egyezmény kitűzött egy gyengébb célt is, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedést tartsuk.

Akad azonban egy jó hír is

A legambíciózusabb forgatókönyv szerint, ha az emisszió nettó zéró és a káros anyagokat kivonjuk az atmoszférából, később a melegedés visszaesik 1.4 Celsius-fokra 2100-ra.

HA TÚLLÉPJÜK AZ 1.5, VAGY 2 FOKOT, A KÖVETKEZMÉNYEK EGYRE ROSSZABBAK LESZNEK, EGYRE MELEGEBB ÉS MELEGEBB ÉS MELEGEBB LESZ. MINDEN TONNA SZÉN-DIOXID SZÁMÍT, MONDJA ED HAWKINS A BRIT UNIVERSITY OF READING TUDÓSA, AZ IPCC JELENTÉS EGYIK SZERZŐJE.

Ezek a következmények magába foglalják az extrémebb hőséget, és az olyan fajta változékonyabb esőzést, amely olyan áradásokat okoz, mint mostanában Németországban, plusz több hó csökkenést és a permafroszt olvadását. Mindegyik emisszió forgatókönyv szerint az Északi-sarkvidék jégmentes lesz nyáron legalább egyszer 2050 előtt, tovább veszélyeztetve a jegesmedvéket, és felgyorsítva a melegedést, mivel a kevesebb napenergia verődik vissza az űrbe.

A jelentés sokkal jobban a potenciálisan katasztrofális következményekre fókuszál, melyek ha nagyobb a melegedés, nagyobb valószínűséggel következnek be. A régi IPCC értékelések az alacsony valószínűségre helyezték a hangsúlyt.

„ A klíma rendszer váratlan válaszai és fordulópontjai, úgymint erősen fokozott antarktiszi jégréteg olvadás és erdő csúcsszáradás (fabetegség), nem zárhatók ki. „

- mondják a szerzők.

Az új kutatás arról, hogy a jégréteg hogy omolhat össze a legmagasabb emisszió forgatókönyvben, megmutatja, hogy az átlagos tengerszint emelkedés 1.88 méter lehet 2100-ra, majdnem a duplája, mint amennyivel korábban számoltak.

NÉHÁNY VÁLTOZÁS, ÚGYMINT AZ ÓECÁN SAVASODÁSA, IRREVERZIBILIS LESZ FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A TÁRSADALMAK HOGYAN CSÖKKENTIK AZ EMISSZIÓKAT EZ ELKÖVETKEZŐ ÉVEKBEN.

„De minél inkább limitáljuk a melegedést, annál jobban tudjuk lelassítani ezeket a hosszútávú változásokat."

- mondja Tasmin Edwards az IPCC egyik szerzője, a King's College London kutatója.

(Forrás: New Scientist)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5