Skip to main content

óceán átlaghőmérséklet felmelegedés extrém 

A környezeti katasztrófa elkerülésének esélyét nyolc éve szalasztottuk el.

A Föld óceánjainak felmelegedése 2014-ben lépte át azt a pontot, ahol még elkerülhető lett volna egy klímakatasztrófa – állítja az óceánkutatók PLOS Climate tudományos folyóiratban közölt cikke.

hirdetés

Az új bizonyítékok szerint nemcsak úton vagyunk az extrém felmelegedés felé, hanem már gyakorlatilag benne élünk – írja a Guardian.

Rámutattunk, hogy a klímaváltozás nem egy bizonytalan, távoli jövőben bekövetkező dolog, hanem egy történelmi tény, ami már bekövetkezett

– mondta a tanulmány szerzője, Kyle Van Houtan, a Monterey Bay Aquarium munkatársa.

Van Houtan és kollégái 1920 és 2019 között vizsgálták az óceánok hőmérsékleti adatait, és azt keresték, hol lépte át az 50 éves csúcsot a hőmérséklet.

Szélsőségesen meleg értéket csak az esetek 2 százalékában mértek egy évszázada, de nyolc éve már a mérések több mint felénél kiugró értéket mérnek.

A globális óceánok 2014-ben lépték át az 50 százalékos határt, az extrém hőség ekkortól normális. Az Atlanti-óceán déli része (1998) és az Indiai-óceán (2007) korábban lépték át ezt a határt

– fogalmaznak.

Más kutatások szerint 2019 óta élesen emelkedett a hőhullámok száma az óceánokon, ami erdőtüzekhez hasonlóan hatalmas területeken pusztítja el az élővilágot. A tengerek felső 2000 méterének hőtartalma 2021-ben hatodszor is rekordértéket ért el. 

A St. Thomas Egyetem professzora, John Abraham rámutatott, hogy a tanulmányt azért fontos komolyan venni, mert az óceánok nemcsak a bolygó felületének 70 százalékát borítják, de eddig a felmelegedés hőjének 90 százalékát felvették.

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Darren Lawrence képe a Pixabay -en. 

TOP 5