Skip to main content
Yuxi-kör

FORRÁS: ALASDAIR RAE, VISUAL CAPITALIST

Egy térképész nemrég igazolta azt a feltételezést, hogy valóban meghúzható egy olyan, 4000 kilométer sugarú kör a Föld térképén, amelyen belül többen élnek, mint a körön kívül. 

Bemutatjuk a Yuxi-kört, amely így nem más, mint a bolygó legsűrűbben lakott területe.

hirdetés

2013-ban egy különös bejegyzés kezdett terjedni a Reddit közösségi oldalon, amely azt állította, hogy a Föld térképét tekintve, meghúzható egy 4000 kilométer sugarú kör, amelyen belül több ember él, mint a körön kívül. Egy térképész, Alasdair Rae úgy döntött, beleveti magát a témába, és megvizsgálja, igaz-e az állítás. Végül arra jutott, hogy valóban meghúzható egy ilyen kör.

EZ LETT AZ ÚGYNEVEZETT YUXI-KÖR, AMELY A FÖLD ÖSSZLAKOSSÁGÁNAK 55 SZÁZALÉKÁT FOGLALJA MAGÁBAN 

– derül ki a Visual Capitalist összefoglalójából.

Rae módszertana egyszerű volt. Összesen 1500 város körül húzott meg egy 4000 kilométer sugarú köröket, és megnézte, hányan élnek azokon belül – a 2020-as adatok alapján, amikor a Föld összlakossága 7,8 milliárd fő volt.

Az 1500 darab meghúzott körből 148 olyan terület jött ki, melyen belül legalább 4 milliárd ember élt, és a legtöbb ilyen kör középpontját ázsiai városok adták. A lista élén az úgynevezett Yuxi-kör állt, vagyis az a 4000 kilométer sugarú terület, melynek középpontjában a kínai Jünnan tartományban található Yuxi nevű város áll. A 4000 kilométeres sugár persze önmagában óriási távolságot jelent, de látható, hogy a Föld szárazföldi területeihez képest is aránylag kis területet foglal magában a Yuxi-kör.

A körön belül ugyanis 4,32 milliárd ember él, vagyis a Föld összlakosságának 55 százaléka.

RÁADÁSUL AZ EREDMÉNY ÚGY JÖTT KI, HOGY A KÖRÖN BELÜL SZÁMOS, KIFEJEZETTEN RITKÁN LAKOTT TERÜLET IS ELHELYEZKEDIK,

például a Takla-Makán sivatag, a Tibeti-fennsík, Mongólia, valamint Szibéria déli része.

A térképész egyébként Ázsián kívüli központokkal is több, rendkívül sűrűn lakott területet azonosított. Ilyen központok voltak például Kairó (2,29 milliárd fő), Párizs (1,19 milliárd fő) vagy Mexikóváros (0,73 milliárd fő).

Végül izgalmas adalék a kutatáshoz, hogy 2015-ben a London School of Economics egyik kutatója korábban még tovább ment a körök vizsgálatakor. Danny Quah ugyanis kimutatta, hogy

MEGHÚZHATÓ EGY KISEBB SUGARÚ KÖR IS AHHOZ, HOGY OLYAN TERÜLETET TALÁLJUNK, MELYEN BELÜL TÖBBEN ÉLNEK, MINT A KÖRÖN KÍVÜL.

Ennek középpontja a Mianmarban található Mongkhet közelében helyezkedik el. A középpont köré pedig elegendő egy 3300 kilométeres sugarú kört meghúzni ahhoz, hogy megtaláljuk a Föld legsűrűbben lakott területét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Lehet, hogy a bolygó túlnépesedése már múltbeli probléma?

Forrás - Nyitókép: A Yuxi-kör, melynek területén belül a Föld összlakosságának 55 százaléka (4,32 milliárd ember) él - FORRÁS: ALASDAIR RAE, VISUAL CAPITALIST

TOP 5