Skip to main content
bomló élelmiszer szeméttelep metán

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Világszerte jelentős mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók

A szeméttelepek és a metán

A bomló élelmiszer-hulladékból ráadásul a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel – derült ki nemrég egy kutatásból.

hirdetés

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint az ipari, továbbá a természetes folyamatokkor 570 millió tonna üvegházhatású gáz szabadul fel évente, a metán koncentrációja a légkörben emiatt nő rekordsebességgel.

Az Egyesült Államokban mindezért nagyrészt az olaj- és gázipar a felelős, ám egyes országokban a mezőgazdasági területek és a haszonállatok, egészen konkrétan a szarvasmarhák és a szárnyasok számítanak a legnagyobb kibocsátónak. Mindezek mellett a szemét is globális forrást jelent.

Egy tudóscsoport egy műholdra telepített detektor adatai alapján, amelyek magas metánszintet mutattak India, Pakisztán és Argentína városai felett, közelebbről is megvizsgálta a kibocsátási forrásokat.

A Science Advances című folyóiratban szerdán közzétett tanulmány szerint a 2020-ban készített, nagy felbontású műholdfelvételek kimutatták, hogy a metán az argentin főváros, Buenos Aires, az indiai Új-Delhi és Mumbai, valamint Pakisztán második legnagyobb városa, Lahor szeméttelepeiről származik.

A tanulmány megállapításai szerint egy mumbai hulladéklerakó például óránként mintegy 9,8 tonna, azaz évente 85 ezer tonna metánt bocsátott ki. A Buenos Aires-i hulladéklerakó évente mintegy 250 ezer tonna kibocsátásért felelős, ami a város teljes metánkibocsátásának felét teszi ki – számolt be az MTI.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Md Mudassir Hossain - pexels

TOP 5