Skip to main content
Kína eső vegyszer gabonatermés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kína azt állítja, hogy vegyi anyagokkal generált esővel kívánja megvédeni az aszály sújtotta gabonatermelést, eközben a délnyugati gyárak vasárnap arra vártak, vajon leállítják-e őket újabb egy hétre a vízenergiához szükséges vízhiány miatt – írja a Bloomberg. 

A kínai feljegyzések szerint ez a legforróbb és legszárazabb nyár, mióta 61 éve elkezdték rögzíteni a csapadék- és hőmérsékletadatokat.

hirdetés

Pusztító aszály

A pusztító aszály a termések kiszáradásához, valamint a víztározók vízszintjének felére csökkenéséhez vezettek.

Szecsuán tartományban a múlt héten bezárták a gyárakat, hogy energiát takarítsanak meg a háztartásoknak, mivel a forróság miatt megnőtt a kereslet a légkondicionálók iránt.

Az elkövetkező tíz nap a dél-kínai rizstermelés számára a kárelhárítás kulcsfontosságú időszaka

– mondta Tang Renjian mezőgazdasági miniszter, aki hozzátette:

„A hatóságok lépéseket tesznek, hogy biztosítsák az őszi gabonabetakarítást, amely a teljes kínai termés 75 százalékát teszi ki évente.”

A HATÓSÁGOK A FELHŐKBE BOCSÁTOTT VEGYSZEREKKEL PRÓBÁLJÁK NÖVELNI AZ ESŐ MENNYISÉGÉT, VALAMINT VÍZVISSZATARTÓ VEGYSZEREKKEL PERMETEZIK A NÖVÉNYEKET, HOGY KORLÁTOZZÁK A PÁROLGÁST.

A kisebb kínai gabonatermésnek globális hatása lehet, ugyanis növelné az import iránti keresletet, ez pedig tovább fokozná az Egyesült Államokra és Európára nehezedő, több évtizedes csúcson lévő inflációt.

Szecsuán és a szomszédos Hupej tartomány kormányzata szerint több ezer hektárnyi termés ment teljesen tönkre, és több millió hektárnyi kár keletkezett. Szecsuánt sújtja leginkább az aszály, mert energiájának 80 százalékát a vízierőművekből nyeri.

A tartomány kormánya szerint a tározók a normál vízszint felén vannak.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: 德明 胡 képe a Pixabay -en.

TOP 5