Skip to main content
tengerszint emelkedés város süllyedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy nemzetközi kutatócsoport nyugtalanító bizonyítékot talált: a világ számos tengerparti városának egyes részei gyorsabban süllyednek, mint ahogy a globális tengerszint emelkedik

A süllyedés

A Nanyang Technological University, ETH Zürich és a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatói arról számoltak be, hogy a part menti városoknak nem csupán a tengerszint emelkedése miatt kell aggódniuk.

hirdetés

Miközben az éghajlatváltozás megolvasztja a Föld gleccsereit és megemeli az óceánok vízszintjét, a legtöbb tengerparti város a szárazföld süllyedésének nevezett folyamat következtében is süllyed.

A talaj süllyedésének folyamatát a talajvíz és a talajból távozó gázok okozzák. Az üres terek, amelyeket maguk után hagynak, azután összetömörödnek a felszínen lévő épületek hatalmas súlyától.

Azáltal, hogy megbecsüljük, hogy ezek a sűrűn lakott tengerparti városok mennyivel és milyen gyorsan süllyednek, a tanulmányunk segíthet korlátozni a part menti áradások előrejelzését is a következő évtizedekben

– mondta Cheryl Tay, a NTU Ázsiai Környezetvédelmi Iskolájának doktorandusz hallgatója a ZME Science online tudományos portálnak.

– Ez azért is fontos, miután arra számítunk, hogy a tengerszint emelkedése és a föld süllyedése miatt több területet fog elönteni.

Az eredmények a föld süllyedésének műholdas radarmérésein alapulnak a világ 48 legnagyobb városában. Bár némi eltérést találtak a süllyedés mértékében a különböző régiókban, városrészekben, sőt a tömbökben is, a Nature Sustainability tudományos szaklapban publikált tanulmányban rögzített átlagos süllyedési sebesség 16,2 milliméter volt évente. A legmagasabb arány évi 43 milliméter körül volt.

Megmutatjuk, mi fog történni, ha a Föld összes jege elolvad

MINDKÉT SZÁM LÉNYEGESEN MAGASABB, MINT A TENGERSZINT JELENLEGI EMELKEDÉSI ÜTEME, AMELY ÉVENTE KÖRÜLBELÜL 3,7 MILLIMÉTERT JELENT.

Ez különösen 44 tengerparti város esetében aggasztó, ahol magas a talajsüllyedés mértéke, ami évi 20 milliméternél nagyobb mértéket jelent. Ilyen városok például

TIENCSIN (KÍNA),

HO SI MINH-VÁROS (VIETNAM),

CHITTAGONG (BANGLADESH),

YANGON (MIANMAR),

JAKARTA (INDONÉZIA)

ÉS AHMEDABAD (INDIA).

A csapat szimulálta azt a helyzetet is, amellyel más településeknek, például Rio de Janeiro-nak kell szembenéznie 2030-ra. A szakemberek szerint a város határain belül egy körülbelül 2 négyzetkilométernyi terület teljesen víz alá fog kerülni, ami a tengerszint-emelkedés és a talajsüllyedés együttes hatásának köszönhető.

A tanulmányban részt vevő 48 várost úgy választották ki, hogy legalább 5 millió lakosúak legyenek és legfeljebb 50 kilométerre helyezkedjenek el a parttól.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Megmutatjuk, mi fog történni, ha a Föld összes jege elolvad

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, Jakrata - forrás: Kevin képe a Pixabay -en. 

TOP 5