Skip to main content
viharszimulátor Dánia

Kép forrása: Facebook

Dániában megnyitották a világ első viharszimulátorát, amiben megtapasztalhatjuk, milyen lehet egy hurrikánban gyalogolni

Az élmény vicces

Az élmény vicces, de a készítők szándéka komoly: az éghajlatváltozással kiváltott szélsőséges időjárási körülményekre akarják felhívni a figyelmet.

hirdetés

A dán Universe Science Park Beat the Storm szimulátoraiban a látogatóknak egy hurrikánban, egy mintegy 160 kilométer/órás viharban kell eljutniuk a szimulátor egyik oldaláról a másikra.

Nem véletlenül: az idei év rekordméretű hőhullámai és pusztító áradásai miatt már szinte minden tudós egyetért azzal, hogy a klímaváltozás szélsőségesebbé teszi az időjárást. Ezért hozták létre Nordborgban a világ első nyilvános viharszimulátorát.

Troels Nim Andersen, az Universe Science Park projektmenedzsere szerint a szimulátor minden korosztálynak érdekes lehet, mert olyat tapasztalhatnak meg, amit máshogy nem lenne lehetőségük.

Az 5 és 80 év közöttiek számára kitalált játékkal meg tudják mutatni az embereknek, hogy milyen veszélyesek a hurrikánok és következményeik. Andersen hozzáteszi:

Célunk mindig is az volt, hogy szórakoztatóvá tegyük a tudományt, és ezáltal ösztönözzük felfedezésekre és problémák megoldására a látogatókat.

A klimatológusok kutatásai szerint a globális felmelegedés miatt több trópusi ciklon fog lecsapni a hasonló szélességi körökön fekvő népes városokra, mint Peking, New York és Tokió.

Ráadásul a Németországban és Belgiumban áradásokat okozó, rekordmennyiségű júliusi csapadék is az éghajlatváltozás miatt hullott le.

Tom Knutson, a National Oceanic and Atmospheric Administration vezető tudósa azt mondja, a melegebb éghajlat miatt ugyan nem válnak gyakoribbá a viharok, de jóval erősebbek, pusztítóbbak lehetnek.

Forrás- Nyitókép forrása: Facebook

TOP 5